Najnovije

JOŠ JEDNA GRANDIOZNA SNS INVESTICIJA: Raspisan tender za izgradnju beogradske gondole, neverovatna vrednost projekta! (VIDEO)

Ministarstvo trgovine i turizma raspisalo je tender za izgradnju gondole u Beogradu, koja bi, prema najavama, trebalo da bude završena do kraja sledeće godine.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, predviđeno je da za taj projekat iz gradskog i republičkog budžeta bude izdvojeno 1,92 milijarde dinara ili oko 16,2 miliona evra sa PDV-om. Prema projektu, beogradska žičara spojiće Kalemegdansku tvrđavu i Ušće, biće dugačka jedan kilometar i imaće 25 kabina.

Buduća beogradska gondola, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, gradiće se po sistemu „ključ u ruke“.  Ministarstvo turizma je 9. 11. 2018. godine raspisalo tender, a rok za dostavljanje ponuda je 30. novembar.

U Sporazumu o izgradnji gondole u Beogradu, koji su 1. oktobra potpisali ministar Rasim LJajić, direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, navedeno da će ceo projekat koštati oko 1,8 milijardi dinara ili 15 miliona evra. U objavljenoj konkursnoj dokumentaciji, međutim, piše da je ukupna vrednost 1,92 milijarde dinara ili oko 16,2 miliona evra, uz napomenu da je reč o iznosu u koji je uračunat PDV.  

U tom dokumentu navedeno je i da će 1,2 milijardi dinara, odnosno trećinu troškova, pokriti država, dok će ostatak novca biti izdvojen iz budžeta Grada Beograda.  

Nakon potpisivanja sporazuma, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će, ako sve bude u redu, gradnja gondole početi do kraja ove godine, kao i da je rok za završetak radova 10 meseci.  

„Ova investicija će omogućiti dalji razvoj turizma i olakšati povezanost dva dela grada. Velika je čast učestvovati u realizaciji ovog projekta s obzirom na to da je, prema nekim izvorima, još 1922. godine postojala slična ideja“, naveo je Radojičić.

Trasa duga jedan kilometar, 3.000 putnika na sat

Ono što se za sada zna o budućoj beogradskoj gondoli je da će njena trasa biti duga jedan kilometar, od čega bi 300 metara trebalo da bude iznad reke. Gondola će, kako su gradski čelnici najavili,  imati 25 kabina s led rasvetom, klimom i bežičnim internetom. Polazna stanica biće na Ušću, a skejt park koji se tamo trenutno nalazi najverovatnije će biti pomeren.

Direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika ranije je izneo i ambiciozni plan - u prvoj fazi kapacitet žičare u Beogradu biće 3.000 putnika na sat, koji će se prevoziti brzinom od pet do šest metara u sekundi, dok će kasnije maksimalni kapacitet gondole biti 6.000 putnika na sat.

Ne treba vam više pasoš za rad u Nemačkoj, stupa novi zakon! Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: insajder. net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA