Najnovije

ĐINPING ODOBRIO SARADNJU SA BEOGRADOM: Šaljite Srbiji bombardere i PVO sisteme!

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping odobrio je da se Srbiji u najkraćem mogućem roku i po najpovoljnijim uslovima isporuče raketni sistemi FK-3, poznati i kao 'kineski S-300', ali i dron-bombarderi tipa 'ving lung', potvrđeno je u odlično obaveštenim diplomatskim krugovima.

FK 3 (Foto: Jutjub)

Ispunio obećanje

Kineski lider je, prenose sagovornici, bliskim saradnicima naložio da maksimalno izađu u susret Srbiji, odnosno da aranžman sa našom zemljom 'ne sklapaju na bazi komercijalnih interesa, već na principima prijateljskih odnosa dve države'.

Preliminarni dogovor o nabavci kineskog najmodernijeg oružja postignut je prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu u septembru ove godine, da bi kineski lider sada i definitivno dao "zeleno svetlo" da se posao obavi.

- Si Đinping je u septembru obećao da će svim sredstvima, pa i vojnim, pomoći našoj državi da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet, ali i da izgradi i sačuva poziciju vojne neutralnosti. On je tada predsedniku Vučiću ponudio najpovoljnije uslove za nabavku PVO sistema i dron-bombardera. Te i takve uslove imaju samo strateški partneri Pekinga... Inače, FK-3 je PVO sistem dometa do 100 kilometara i može da sa 12 raketa istovremeno gađa čak šest ciljeva. Podseća dosta na ruski S-300... Srbija će od Kine prvi put u svojoj istoriji nabaviti i bespilotne letelice "ving lung". To su dronovi-bombarderi koji mogu da razviju brzinu leta od čak 370 kilometara na čas... - objašnjava izvor upućen u ovaj sporazum.

Niko od državnih zvaničnika nije želeo da se oglašava ovim povodom. Na drugoj strani, predsednik Aleksandar Vučić je tokom vojne vežbe 'Vek pobednika' najavio da Srbiji "uskoro stiže" nešto vrlo važno.

- Uskoro nam stiže još nešto o čemu ne mogu da pričam, a što je već plaćeno. Kada bih rekao šta je, uveli bi nam sankcije... - izjavio je Vučić.

Jednako obazriv u svom komentaru bio je juče i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski. On je samo pristao da potvrdi da je reč o raketnom sistemu.

- Vojska Srbije uskoro dobija jedan od najmodernijih PVO sistema. Ne bih da otkrivam previše, ali mogu da kažem da je reč o izuzetno moćnom PVO sistemu za koji je Vlada Srbije već odvojila novac... - rekao je Lazanski.

Dobili smo zaštitnika

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje smatra da je vojna saradnja sa Kinom izuzetno značajna za Srbiju.

- Ona dolazi kao rezultat izuzetno dobrih ličnih odnosa, punih međusobnog poštovanja, između našeg predsednika Vučića i Sija Đinpinga. I u privrednom smislu Kina mnogo ulaže u Srbiju i to uglavnom tamo gde su nam najveći, gorući problemi, poput "Železare" u Smederevu i RTB "Bor". Oni sigurno vide svoj interes u tome, ali i nama njihova podrška jako puno znači - objašnjava Deđanski, dodajući da je sada sigurno da, pored Rusije, naša zemlja ima još jednog velikog prijatelja i zaštitnika, a to je Kina.

Činjenice

FK-3

-PVO sistem dometa do 100 kilometara

-Može sa 12 raketa istovremeno da gađa šest ciljeva

Ving lung

-dron-bombarder

-maksimalna brzina 370 km/č

-može da nosi laserski vođene bombe, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

Pokušaj vojne okupacije Rusije biće tragedija za ceo svet! Koga će Rusi prvog uništiti pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA