Najnovije

ODUSTANITE OD TURSKOG TOKA! Američki zahtev posle evropskog upozorenja-Srbija pod pritiskom zbog ruskog gasa

Iako u poslednje vreme zvaničnici EU i SAD nemaju baš podudarne stavove oko brojnih tema u jednom su složni - zemlje istočne i jugoistočne Evrope treba da odustanu od ruskog gasa. Evropska unija pozvala je Srbiju da se bori protiv „zavisnosti od isporuka ruskog gasa“, a potom je američki sekretar za energetiku Rik Peri upozorio Mađarsku i njene susede da treba da odustanu od "Turskog toka".

Gas (Foto: Ria)

Upravo bi ovaj gasovod, koji bi trebalo da dopremi plavi energent iz Rusije u Srbiju, trebalo da bude jedna od glavnih tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prilikom njegove posete Beogradu na početku naredne godine.

Prvo je pre sedam dana Evropska unija pozvala Srbiju da se bori protiv „zavisnosti od isporuka ruskog gasa“. Naime, Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta našoj zemlji predlaže da stimuliše investicije u obnovljive izvore energije i da diversifikuje izvore proizvodnje struje, preneo je Sputnjik.

Potom je američki sekretar za energetiku Rik Peri u Budimpešti upozorio Mađarsku i njene susede susede da treba da odustanu od realizacije "Turskog toka", jer kako je rekao, Rusija plavi energent koristi kao oružje prisile.

Srbija se jedanput već našla u sličnoj situaciji, kada se odustalo od "Južnog toka".

Na to je nedavno podsetio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je istakao da je reč o dvostrukim standardima i principima od strane EU.

- Srbija želi da sarađuje sa svima u oblasti energetike, što je pozicija Srbije i u drugim pitanjima međunarodne saradnje naše zemlje - rekao je on i naglasio da Srbija nažalost nije mogla da gradi "Južni tok", jer taj projekat nije prošao Treći energetski paket EU, a Severni tok jeste.

- Za nas je to bila najbolja opcija, taj projekat nije bio na štetu drugih - naglasio je Dačić dodajući da je taj projekat bio u intresu ne samo ovog regiona već i EU. Kako je rekao, EU nas je uveravala da je projekat izvodljiv i da je dogovorena realizacija.

- Realnost je da je Severni tok izuzet iz Trećeg energetskog paketa, a Južni tok nije. Ceh su platile Srbija i druge zemlje u regionu. Ta dva projekta su u suštini slični, možda ne samo po kapacitetu i nameni, a doživeli su različitu sudbinu - kazao je Dačić.

Naglasio je da je isti izvor gasa - Rusija i da je samo razlika u tome što je "Severni tok" namenjen Nemačkoj, a "Južni tok" zemljama u regionu.

Zato i je i glavna tema na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Varni bila energetika.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tada da je zatražio da se dozvoli izgradnja gasovoda na "balkanskoj ruti" bivšeg projekta Južni tok kako bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

- Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu "Južnog toka", da nam se to dozvoli kako bi dobijali jeftiniji ruski gas (preko nastavka Turskog toka), ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snabdevanje gasom Srbije. Ali, ljudi dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftnije, da to probamo da dobijemo i da se oko toga dogovorimo - rekao je Vučić nakon samita.

Srbija se, naglasio je Vučić, sprema da raspiše tender za izgradnju dela gasovoda kojim bi se povezala s bugarskim gasovodom.

U intervju nedavno datom za Telegraf.rs, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić rekao je da se na osnovu izjava ministra spoljnih poslova Mađarske Petra Sijarta može zaključiti da u određenim evropskim krugovima ne postoji pozitivna atmosfera oko projekta "Turski tok".

- U svakom slučaju, ono što je činjenica, da se taj projekat u određenoj meri već razvija. "Gasprom" zajedno sa Turskom završava polaganje cevi na dnu Crnog mora i već će tokom novembra izaći na tursku obalu. Koliko sam ja informisan, a verujte da jesam, već je napravljen ugovor i investiciona odluka i kreće da se radi deobnice od turske obale do granica Turske i Bugarske. Bugarska je već donela odluka da gradi prvih 11 km gasovoda od granice do ulaska u svoj transportni sistem, tako da taj gas dolazi u region - kazao nam je Antić.

Napomenuo je da postoji ključno pitanje kojom će on trasom ići.

- Ja duboko verujem, i bez dileme, najbolja trasa za taj gasovod je preko Bugarske, ka Srbiji, Mađarskoj, centralnoj Evropi. Srbija ima veliki interes da se taj projekat razvije, taj interes je i energetski i ekonomski. Pre svega, taj projekat obezbeđuje energetsku bezbednost i Srbije i regiona, sigurno snabdevanje gasom kao izuzetno značajnim energentom, mogućnost da dalje razvijamo gasni sistem i radimo nove gasne projekte, ali i ekonomsko, jer kroz taj projekat Srbija i sve zemlje na trasi mogu da ostvare značajne dobiti jer će se plaćati tranzitna taksa za prolazak gasa na čitavoj trasi gasovoda - rekao nam je ministar energetike.

On misli da svi možemo da sa mnogo više optimizma posmatramo taj projekat u odnosnu na nekadašnji projekat "Južnog toka", a da će vreme pokazati u kom pravcu će se to razvijati do kraja.

Stručnjak za energetiku Jelica Putniković podseća da je gradnja „Južnog toka“, kojim je ruski gas trebalo da stigne na Balkan i ode dalje ka severu i zapadu Evrope, obustavljena na zahtev Brisela i Vašingtona.

- Kada je krenula izgradnja „Turskog toka“, Brisel je ćutao, nije se bunio, ćutali su i političari na Balkanu, ćutali su svi osim Mađarske, Brisel očigledno pod pritiskom Amerike - rekla nam je Putnikovićeva.

Kako je ukazala, Srbija trenutno dobija gas iz Rusije preko gasovoda koji ide preko Ukrajine, ali i da taj isti gas dobijaju i druge zemlje koje su članice EU.

- Da li su i Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj zabranili da kupuju gas koji stiže iz Rusije, da li će Nemačka odustati od gradnje druge cevi „Severnog toka" zato što ne treba da kupuje ruski gas - pita Putnikovićeva.

- Ako svi drugi u Evropi prestanu da kupuju ruski gas, onda neka prestane i Srbija, ali znamo da Nemačka gradi "Severni tok 2", da je već izgradila "Severni tok" i da pored svih sankcija koje su Brisel i međunarodne institucije uvele onima koji posluju sa Rusijom, raste privredna saradnja Evropske unije i Rusije. Rusija je ove godine povećala izvoz prirodnog gasa u Evropu, zaista je smešno da se koplje oštri na Srbiji, čija je potrošnja gasa na nivou statističke greške - zaključila je ona.

Pročitajte OVDE sve o još jednoj grandioznoj SNS investiciji.

Izvor: telegraf. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borisov: Rusija podržava interes Beograda za "Turski tok".

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA