Najnovije

PRIMEĆENI MISTERIOZNI HELIKOPTERI: U njima vođe i borci Islamske države! LJudi su preplašeni!

Često se pojavljuju sporadični, ali redovni izveštaji o "misterioznim helikopterima" koji evakuišu militanate Islamske države sa bojnih polja na Bliskom istoku.

DŽihadisti Islamske države (Foto: Jutjub)

Zvanična agencija Sirije objavila je da su američki vojni helikopteri obavili operaciju u selu Al-Suvajda u provinciji Hasaka blizu granice sa Irakom. Oni su spasili nekoliko članova ID i prebacili ih na nepoznatu lokaciju. U periodu od 10. do 11. novembra, helikopteri SAD su na periferiji Al-Susaha u provinciji Deir ez Zor spasili trojicu pripadnika ID. Ranije, 7. oktobra, SANA je navela i izjave stanovnika grada Al-Šafa koji su tvrdili da su američki helikopteri evakuisali komandante ID iz oblasti Abu Kamal u provinciji Deir ez Zor na neotkrivenu lokaciju.

SANA je takođe izvestila da je 22. septembra Koalicija pod vođstvom SAD obavila operaciju u oblasti sela Al-Mrašde u džepu gde su bili stacionirani militanti ID u jugoistočnom Deir ez Zoru. Tom prilikom su izvukli nekoliko komandanata ID.

TASS je 23. avgusta izvestio da je Rusija zabeležila letove misterioznih helikoptera koji snabdevaju oružjem jedinice Islamske države u Avganistanu.

- Želeli bismo da još jednom ukažemo na letove neidentifikovanih helikoptera u severnom Avganistanu, koji isporučuju oružje i municiju lokalnim jedinicama ID i talibanima. Konkretno, avganistanski mediji i lokalno stanovništvo kažu da su takvi helikopteri viđeni u provinciji Sar-e Pol - rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zakharova.

Dana 19. marta, SANA je navela anonimni izvor koji je tvrdio da su tri američka vojna helikoptera evakuisala osumnjičene komandante Islamske države iz severoistočne Sirije. Navodno su helikopteri sleteli između sela Al-DŽisi i Kalua, 2 km južno od mesta Tal Hamis u oblasti Kamišli u provinciji Al-Hasaka.

Krajem februara sirijski mediji objavili su vest da su američki helikopteri prebacili komandante ID i članove njihovih porodica u Sabah al-Kair, oko 20 km južno od Al-Hasake, zbog čega su američke snage optužene za uspostavljanje nove terorističke baze.

Prema SANA-i američki helikopteri su evakuisali komandante ID iz pokrajine Deir ez Zor u provinciju Al-Hasaka u severoistočnoj Siriji. Izvori kažu da je ovo drugi put da SAD evakuišu teroriste ID.

U maju 2017. godine, anonimni lokalni sirijski izvori otkrili su da američki vojni helikopteri evakuišu više komandanata terorističkih grupa ID iz njihovog uporišta u Siriji – Raka, odvodeći ih na nepoznatu lokaciju. U maju 2017. Mohamad Zahir Vahdat, guverner severne avganistanske provincije Sar-e Pol, takođe je tvrdio da su se neobeleženi vojni helikopteri kratko spustili na poznato militantno uporište. Avganistanske snage bezbednosti nisu mogle da fotografišu jer se to dogodilo noću.

Pentagon je više puta negirao ove izveštaje tvrdeći da ne sarađuje sa ID na bilo koji način. Međutim, problem je što američka vojska takođe negira da je postigla bilo kakvu vrstu dogovora sa ID u Manbidžu i Raki, što je očigledna laž. Znači, kako izveštavaju o američkim helikopterima koji evakuišu članove ID ili im pružaju pomoć, sve je više zabrinjavajuće da Vašington još uvek koristi ID kao sredstvo u svom geopolitičkom sukobu sa drugim silama.

Amerikanci nastavljaju da koriste kasetne bombe u Siriji. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najnovije vesti iz ratom pogođene Sirije

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA