Najnovije

KINESKI ZMAJ SPREMA PREVENTIVNI NAPAD NA AMERIKU! Peking menja vojnu doktrinu! Milioni Kineza čekaju Sijovu komandu!

Sjedinjene Države su uverene da je njihovo ekskluzivno pravo “braniti slobodu plovidbe u celom svetu”, zbog čega je došlo do oštrih pogoršanja odnosa i vojnih napetosti s Kinom u Južnom i Istočnom kineskom moru, gde američka vojska, navodno, “brani svoje saveznike”. To je na kraju prisililo Peking na razmatranje nove vojne doktrine, iako je poznato da se Narodna oslobodilačka vojska Kine već dugo priprema isključivo za odbrambeni rat.

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

Rast vojne tehnologije i širenje sfera uticaja su kineske generale prisilili da promene svoje prioritete, piše “Saut Čajna Morning Post”. List navodi da se kineska vojska sada oslanja na strategiju “proaktivnog planiranja”, što, između ostalog, podrazumeva primenu “neočekivanog udara”, što bi zapravo značilo primenu “preventivnih udara” po uzoru na nedavno opisanu rusku odbrambenu strategiju, opisanu u članku “Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gde im je mesto”.

- Kineska vojska se priprema da se pomakne dalje od uobičajene strategije temeljene na samoobrani, kako bi držala korak s brzim razvojem novih oružja i mogla sprovesti neočekivane napade - izveštava “Saut Čajna Morning Post”.

Kineske vlasti su naglasile potrebu povećanja borbene spremnosti svoje vojske, kao i nivoa strateškog planiranja. Očekuje se da će to vojnim snagama omogućiti rano predviđanje sukoba na terenu i nadzirati njihov tok. Ne manje značajni aspekti nove kineske strategije pozivaju na potrebu osiguranja bliže saradnje između kopnenih i vazdušnih snaga Kine, kao i razvoja kibernetičkih oružja.

- Tokom budućih sukoba će se vojnici na kopnu morati boriti na ostrvima ili visoko u planinama, što zahteva poboljšanje nivoa saradnje s drugim rodovima oružanih snaga - za “Saut Čajna Morning Post” kaže vojni stručnjak Song DŽongping.

Kineski list napominje kako su već dugo oružane snage zemlje isključivo pozivane na pružanje i jačanje odbrambenih sposobnosti Kine. Međutim, zbog širenja područja interesa zemlje i rasta napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, sve je više apela na modernizaciju kineske vojske. Konkretno, Kina naglašava upotrebu bespilotnih letilica, kojima će moći primati informacije s bojišta u realnom vremenu, kao za “neizbežnim udarom”.

U ovom slučaju se posebna pažnja posvećuje strategiji “proaktivnog planiranja”. Prema rečima predstavnika kineske vojske, u slučaju rata će takva taktika omogućiti da se neprijatelju nanese neočekivani udar, što će pridoneti pobedi. “Saut Čajna Morning Post” izveštava i da je tokom poslednje dve godine kineska vojska doživela vrlo značajne promene, što uzrokuje sve veći strah u inostranstvu. Tako je Nacionalno bezbednosno savetodavno telo u američkom Kongresu ove nedelje izjavilo da će Kina moći da se suprotstavi američkim operacijama u indo-pacifičkoj regiji do 2035. godine, ako ne i ranije.

Podsetimo, vest je kineski list objavio nakon što je ranije ove nedelje američki potpredsednik Majk Pens upozorio Kinu “kako tokom sastanka Trampa i Si Đinpinga na samitu grupe G20 u Argentini, Peking ima zadnju priliku da promeni ponašanje i izbegne sukob sa Sjedinjenim Državama”.

- Američka strana je spremna za dogovor sa Si Đinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj ekonomski, vojni i politički kurs - sredinom nedelje je upozorio Majk Pens i dodao “kako će Kina u Buenos Ajresu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama”.

Nove smernice u kineskoj vojnoj doktrini, koja i dalje ostaje čisto odbrambena, ali prihvata mogućnost preventivnih udara, jasna je poruka Vašingtonu da Peking svoj ekonomski, vojni i politički kurs neće menjati ni “dramatično” ni u bilo kojem smeru kojeg bi odredila neka strana sila.

Panika na zasedanju NATO-a. Pogledajte OVDE šta se desilo.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Da li studenti mogu da sruše loš sistem u državi?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Moćna kineska armija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube