Najnovije

Gradić na francuskim Alpima nikada neće zaboraviti hrabre srpske Solunce! 1000 meštana se još uvek seća... (VIDEO)

U mestu pod Alpima se srpska mladost spremala za proboj Solunskog fronta. Mestašce sa hiljadu stanovnika podno francuskih Alpa. Sunce ogrejalo, razgalilo dušu i raširilo miris opojnih planinskih trava. Neobično toplo za ovo doba godine. Nad Žozijeom, veliko plavo nebo s fantastičnim bojama jeseni, a u daljini, beli se sneg na vrhovima Alpa. To su one prilike kada se iz džepa vadi foto-aparat. Žozije ponosno pamti srpske solunce

Srpska vojska u Prvom svetskom ratu (Foto: Jutjub)

Prošle godine, na Sretenje, ovo mesto je predsedničkim ukazom odlikovano Ordenom drugog stepena za naročite zasluge, zbog iskazane plemenitosti i humanosti njegovih žitelja prema Srbima u Prvom svetskom ratu.

Srpska veza sa dalekim Alpima, u regionu Provanse iznad Azurne obale, seže u sam kraj 1915. godine, kada je ovde, lađom francuskom, pristigla prva grupa od tridesetak srpskih mladića. Potkraj sledeće godine, u Žozijeu ih je već bilo tri stotine, uzrasta od 15 do 18 godina. Tu su se oporavljali posle povlačenja preko Albanije, školovali i, s nekoliko srpskih i francuskih oficira, spremali za odlučujuće borbe. Svi do jednog vratili su se i stavili na raspolaganje srpskoj komandi u jurišu za konačni trijumf. Orden danas stoji na počasnom mestu u opštini, a obeležavanje stogodišnjice je bilo poseban događaj u ovom gradiću.

- Ceremoniju odavanja počasti smo održali ispred naše opštine, na kojoj stoji i plaketa koja podseća na srpski bataljon. Istovremeno sa francuskim žrtvama, odali smo tako počast i našim srpskim prijateljima - kaže Lisijen Žili, predsednik opštine.

Spomen-ploča u sećanje na Srpski univerzitetski bataljon u Žozijeu postavljena je 1968. godine na zgradi kasarne koja je pre sedam godina srušena, ali je plaketa sačuvana i preneta na zgradu opštine, gde se i danas nalazi. Predsednik Lisijen Žili ističe da se ljudi često interesuju za priču o Srbima.

- Bar dvadesetak ih se u poslednje vreme zanimalo da saznaju otkud spomen-ploča na zidu naše opštine. Svima, s pažnjom, pričamo o zajedničkoj herojskoj prošlosti - kaže Žili.

Velika svečanost povodom veka primirja održana je najpre u Žozijeu, a zatim i u Barselonetu, centralnom mestu u regionu, gde su se ispred spomenika poginulima okupili predsednici opština iz celog kraja. Tri zvona sa crkve u Žozijeu zvonila su tačno 11 minuta u 11 sati, a njihov zvuk čuo se kroz celu dolinu, u kojoj su mladi Srbi u ono teško vreme ostavili neizbrisiv trag. Svetkovina je trajala čitavog dana.

- Bilo je veoma dirljivo - kaže Lisijenova supruga Anik, inače članica hora koji je izvodio pesme vojnika u Velikoj vojni.

Režin Manfredi, koja već 38 godina radi u opštini i seća se svih velikih trenutaka ovog malog mesta, kao što je i značajni događaj prenošenja počasne plakete na zgradu opštine, ističe da je bilo veoma svečano tokom obeležavanja stogodišnjice.

- U ceremoniji su učestvovali žandarmerija i vojska, đaci, stanovnici našeg mesta. Bilo je mnogo više okupljenih nego što je uobičajeno u ovakvim prilikama - ističe Režin.

Žozef Boreli, predsednik Udruženja starih boraca iz Žozijea, ima poseban značaj za nastavak sećanja na srpske solunce.

- Komemoracija je bila dostojna događaja. To je važan trenutak za sve nas - kaže Boreli, koji je lično preuzeo tablu sa kasarne i preneo je na ulaz u opštinu.

U Žozijeu su ostale uspomene, ali predsednik opštine ističe koliko je važno sada čuvati mir. Ovde se sećaju prošlosti, ali žive u sadašnjosti, verujući u bolju budućnost.

- Francuska je veoma zabrinuta zbog porasta nacionalizma u Evropi i svetu, kojim se šire mržnja, revanšizam, egoizam i ugrožavaju zajedničke vrednosti. Pribojavamo se da to, možda, ne bude uvod u neki novi rat - vrti glavom Lisijen Žili.

Na proslavi stogodišnjice u Žozijeu nije bilo Srba, jer potomaka onih s kojima su Francuzi rame uz rame vojevali u Velikom ratu u ovom gradiću odavno više nema. Opštinske vlasti su prilikom primanja medalje izrazile želju da se zbliže s nekim mestom u Srbiji i tako nastave da neguju lepu tradiciju započetu boravkom srpskog bataljona u pitoresknom krajoliku u podnožju Alpa, odakle su junaci krenuli u proboj Solunskog fronta.

Srbi, da li ste čuli za generala Luisa Makenzija koji je srpske civile spasao sigurne smrti. Pogledajte OVDE priču o njemu.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija u Velikom ratu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube