Najnovije

Kragujevac ne da svoju imovinu u Makarskoj! Poruka iz Srbije: Odmarališta su naša, to mora biti svima jasno!

Hrvatske dnevne novine „Slobodna Dalmacija” objavile su u sredu poruku gradskog pravobranioca Kragujevca Branka Petronijevića da će odmaralište „Kragujevčani” u mestu Gradac kod Makarske biti kad-tad vraćeno Kragujevcu.

Gradac (Foto: Jutjub)

Pod naslovom: „Poruka iz Srbije: Ovo što se na Makarskoj rivijeri sada događa pravno je silovanje, odmarališta su naša, to mora biti svima jasno!” i sa nadnaslovom „Kragujevac ne odustaje”, najčitaniji dalmatinski list objavio je jasan stav povodom vesti da je opština Gradac preuzela objekte koje je Kragujevac sagradio na zemljištu kupljenom pre šest decenija od opštine Metković (kasnije Ploče, sada Makarska).

– Odmaralište u Gradcu kad-tad će pripasti gradu Kragujevcu, nezavisno od toga kakve zakone Hrvatska donosi. Samo je pitanje koliko će obeštećenje Hrvatska isplatiti – poručio je Petronijević za „Slobodnu Dalmaciju”, a preneo je i „Jutarnji list”.

To je prva izjava zvaničnog zastupnika imovine pravnog lica iz Srbije koja je data hrvatskim medijima i objavljena. U istom tekstu, list citira i načelnika opštine Gradac Matka Burića koji kaže da su kragujevački objekti „straćare i ruševine”. Petronijević odgovara da je odmaralište u odličnom stanju – adaptirano i useljivo. – Voleo bih da gospodin Matko Burić objasni kako je to moguće i ko je doveo objekat u to stanje.

Bio je u Gradcu prošle godine, obišao ceo kompleks koji ima šest zgrada i zelene površine sa stazama i stepeništima, napravio fotografije koje dokumentuju da su objekti čak i klimatizovani i da se u jednom od njih nalazi dečji vrtić.

Burić odgovara da je objekat renovirao preduzetnik koji je pre desetak godina „kupio” kompleks od grada Kragujevca, a zatim dodao da tu transakciju nije priznao hrvatski sud, pa je zato objekat bio zapečaćen. Ipak, zaključuje da ga Kragujevac ne može opet „prodati”, ako ga je već jednom „prodao”.

Petronijević za „Politiku” kaže da odmaralište u Gradcu nikada nije prodato ali i da nije na spisku iz javnog poziva kojim je Hrvatska prošle nedelje oglasila davanje u zakup 15 srpskih objekata na period od 30 godina.

– Iz fotografija koje se nalaze u prilogu javnog oglasa jasno se vidi da je reč o ruiniranim objektima. Potencijalni zakupac dužan je da plaća zakup sledećih 30 godina i da u periodu od prve tri godine objekte privede nameni. Kod pojedinih objekata to gotovo znači izgradnju, s obzirom na njihovo stanje. Iz izjave Matka Burića se jasno može zaključiti da je kragujevačko odmaralište predato na korišćenje lokalnim vlastima u Gradcu, što smo i sami utvrdili prilikom naše posete u maju 2017. godine. Dakle, lokalne vlasti u Gradcu nisu ušle u posed kragujevačkog odmarališta na osnovu oglasa o davanju u zakup, već nekom vrstom administrativnog prenosa koji je izvršila republička vlast. Na fotografijama se vidi da naše odmaralište nije ruinirano i da nema šta da se ulaže, pa smo čak i zahvalni hrvatskim vlastima što su u njega uselile gospodina Burića i njegovu ekipu, jer će se oni starati o njemu, sprečiti njegovo propadanje i vratiti nam ga uskoro u, verujem, odličnom stanju. Stoga smo mi zadovoljni što će u njemu biti gospodin Burić i ostali jer će nam ga sačuvati – navodi Petronijević.

Pismo zahvalnosti poslaće i „Slobodnoj Dalmaciji”. Naglašava da je grad Kragujevac pedesetih godina prošlog veka kupio zemljište i na njemu iz svojih sredstava sagradio objekte, koji prate pravnu sudbinu zemljišta.

– Gospodin Burić svojom izjavom da Kragujevac ne može dva puta prodati odmaralište potvrđuje da smo vlasnici, jer kako bismo uopšte i prodavali nešto što nije naše, pogotovo kada je reč o nepokretnoj imovini. Zato još jednom naglašavam da je grad Kragujevac u najpovoljnijem položaju jer će njegovu imovinu održavati lokalna vlast u Gradcu. Što nam ga pre budu vratili u posed, to će imati manje troškova za održavanje – poručuje Petronijević.

Naglašava da će Gradsko veće Kragujevca odlučiti o tome kako će raspolagati svojim odmaralištem. Do kraja osamdesetih godina prošlog veka koristili su ga đaci iz Šumadije.

– Imajući u vidu dokaze kojima raspolažemo, verujemo da ćemo do rešenja doći bez sudskog spora, u civilizovanoj medijaciji sa vlastima Republike Hrvatske. Ako to ne uspe, svakako ćemo pokušati da do svoje imovine dođemo sudskim putem – zaključuje pravobranilac.

U izjavi koju je objavila „Slobodna Dalmacija” naveo je da protokol jedan Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama garantuje pravo na neometano uživanje imovine. Aktuelni Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske nazvao je svojevrsnim pravnim silovanjem i nepodobnom pravnom kalkulacijom.

Odmaralište „Kragujevčani” čini kompleks od šest zgrada, koje je Hrvatska 1993. godine konfiskovala i upisala u društveno vlasništvo. Načelnik Gradca najavio je da će se u jedan objekat useliti opština, Turistička zajednica i biblioteka, a da se u drugom već nalazi dečji vrtić, dok je treći objekat namenjen za „polivalentnu dvoranu”. Za najam preostale tri zgrade opština će raspisati tender na kome će prednost imati teretane i saloni za masažu.

Pročitajte OVDE kome se to tresu ruke kad pomene srpsko more?

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Treba eskalirati pitanje vraćanja imovine srpskih firmi u Hrvatskoj.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA