Najnovije

ZA POSLANIKE SAMO NAJSKUPLJE! Poklaće 200 teladi da bi Maja Gojković nabavila kožu od 90.000 evra da poslaničkim zadnjicama bude udobno!

Skupština Srbije raspisala je javnu nabavku za zamenu kože sa sedišta u velikoj sali gde se održavaju zasedanja, a insistiraju na najskupljoj koži - telećem boksu.

Maja Gojković (Foto: Jutjub)

Kako se za nameštaj koristi jeftiniji, ali i rastegljiviji goveđi boks, objašnjavaju kožari, to znači da će mnogo više životinja, oko čak 200 teladi stradati da Maja Gojković, predsednica Skupštine, i 250 poslanika dobiju nove fotelje.

Posle nabavki ekskluzivnih francuskih buđavih sireva, bademovog mleka i više od 4.000 litara žestokih alkoholnih pića namenjenih trbusima narodnih tribuna, usledio je tender za njihove zadnjice. 

Posebna obrada 

U konkursnoj dokumentaciji, objavljenoj na sajtu parlamenta, za restauratorske radove na kožnim sedištima velike Plenarne sale, ukupno njih 484, navode da im je potrebno do 1.000 metara kvadratnih najkvalitetnije kože, telećeg boksa, za presvlačenje poslaničkih fotelja, ali i da sedišta i nasloni moraju biti presvučeni iz jednog komada kože.

- Potrebno je izvršiti demontažu i ponovnu montažu kožnih sedišta, zajedno sa naslonom. Unutrašnji sastav sedišta sastoji se od kvalitetnog kožnog pokrivača sa podslojevima od žime, ameriken platna, žičanih federa i gurtni. Ukupan broj kožnih sedišta sa naslonom je - u parteru 345, a na galeriji 139, što ukupno iznosi 484 komada. Izvođač je dužan da izvrši i obezbedi: nabavku materijala, sitan materijal, radnu snagu, transport i ugradnju - navodi se na sajtu Narodne skupštine, kao i:

- Koža mora biti kvalitetna (teleći boks) sa debljinom 1-1.5 mm, koja garantuje duži vek upotrebe sa određenom garancijom, da bude obrađena u hromu, sušena na ramu, farbana pigmentisanjem sa dvobojnim efektom, elastična, štampana u boji, sa ispunom žime, ameriken platna, žičanih federa, gurtni i ukrasnih mesinganih traka, sa metalnim nosačima i zavrtnjima.

Nelogično 

Kako su nam objasnili u zrenjaninskoj fabrici kože, cena za teleći boks koji traži parlament može dostići i 90 evra po kvadratnom metru i ona zavisi od mnogo faktora, poput selekcije klase, pokrivnosti kože i drugih specifikacija. To znači da će Skupština samo na kožu dati i do 90.000 evra.

- Za nameštaj se obično koristi goveđi boks, koji je, naravno, mnogo jeftiniji. To posebno čudi i zbog zahteva da se sedišta oblože iz jednog komada kože. Postoje razne veličine telećeg boksa, ali komadi te kože su od 2,5 do pet kvadratnih metara - objašnjavaju u pogonu ove kožarske proizvodnje.

- Ponuđač će moći i radnim danima, u dogovoru sa naručiocem, i vikendom da vrši radove u sali. Izvođač je dužan da se pridržava režima rada i aktivnosti u objektu Doma Narodne skupštine i da radove prekida za vreme aktivnosti u zgradi - navedeno je u sklopu dokumentacije ovog oglasa.

REAKCIJE

Novica Tončev, SPS, Narod će da nam se smeje

- Prvi put čujem da ćemo sedeti na telećoj koži i da će morati 200 teladi da strada zbog 250 poslanika. Još ima vremena da se ta odluka promeni, da nam se narod ne smeje. Lično nemam primedbi na kvalitet i udobnost poslaničkih klupa. Kome je sedište tvrdo i neudobno, neka podnese ostavku i tako će da sačuva leđa.
 
Momo Čolaković, PUPS, Nije moje da brinem o tome

 - Video sam da ima nekih pohabanih fotelja u sali, ali ja ne znam za tu nabavku, niti je funkcija poslanika da se bavi time. To je stvar budžeta i stručnih službi u Skupštini.

Muamer Zukorlić, SPP, Glasam za goveda da spasem telad

- Glasam za goveda, za krupnu stoku, da spasem telad (smeh). Mislim da je koža krupne stoke čak i kvalitetnija. Moja fotelja nije pohabana, vidi se da je stara, ali verujem da nisu sve stolice u istom stanju.

Pročitajte OVDE koji srpski grad neće dati svoje odmaralište na hrvatskom primorju.

Izvor: Kurir

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Maja Gojković: Katar sponzoriše Vuka Jeremića koji bazira politiku na mržnji 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube