Najnovije

Srbija ne pristaje na ucene EU o evrointegracijama!

Srbija neće prihvatiti ucenjivačke predloge Brisela za nastavak svojih evropskih integracija, pa makar cena bila da taj proces bude zamrznut na duže vreme, pišu "Večernje novosti" u izdanju od ponedeljka.

Jadranka Joksimović (Foto: Jutjub)

Ovo je, navodi list, čvrst stav vlasti u Beogradu, a nakon "nepristojne ponude" predsedniku Aleksandru Vučiću, poslate diplomatskim kanalima, da pristane na nastavak dijaloga s kosovskim Albancima čak iako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, a da joj zauzvrat budu otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže za "Novosti" da je Srbija u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, realno zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam koje je u potpunosti pripremila.

"Politika štapa i šargarepe prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena i nadam se da će se EU i države članice s više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima. Mi, svakako kao vlada, naš posao reformi radimo, nekad brže, nekad sporije, ali bez sumnje napredujemo i trebalo bi da to na kredibilan način bude prepoznato od EU i država članica", rekla je Joksimović.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim LJajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onog koga treba, već onog koga može.

"Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet", rekao je LJajić.

Ovde, dodaje, nije reč o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već iz političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine koje štete svima.

"Ovakvi potezi dovode u pitanje čitav dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca", zaključio je LJajić.

Tači platio 1,3 miliona evra da ga skinu sa Interpolove poternice! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Joksimović: Za pet do sedam godina kreće nova etapa razvoja

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA