Najnovije

KALAŠNJIKOV U LUKAŠENKOVOJ RUCI NOSI SKRIVENU PORUKU! Predsednik Belorusije protivnicima poslao opasnu opomenu (VIDEO)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sa „kalašnjikovim“ u ruci i pancirom na sebi stao je kraj kordona do zuba naoružanih policajaca da bi pokazao da se ne plaši demonstranata u centru Minska.

Lukašenko (Foto: Jutjub)

„Beže kao pacovi“

Pojedinci smatraju da je čovek koji 26 godina vlada bivšom sovjetskom republikom ovim „mračnim potezom“ pokazao koliko se u stvari plaši naroda i upao u novu zamku. S druge strane, ima i onih koji veruju da je ovo taktika kojom će Lukašenko uspeti da ostane na vlasti uprkos tome što već 16 dana traju protesti zbog toga što je proglasio pobedu sa 80 odsto osvojenih glasova na izborima 9. avgusta.

Dok su demonstranti u nedelju šetali centralnim delovima Minska, a ruski Tass procenjuje da ih je bilo oko 200.000 (nešto manje nego sedam dana ranije), beloruski predsednik ih je nadletao helikopterom.

- Bliže, bliže trgu... Ne vidim trg... levo, još levo - Lukašenko govori pilotima, pokazali su snimci koje je objavila njegova pres-služba.

A onda izlazi iz helikoptera, pa prilazi policajcima.

- Hvala vam. Sjajni ste - rekao im je on.

Kao po komandi, policajci su mu odgovorili:

- Bićemo sa vama do kraja.

- Beže kao pacovi - rekao je Lukašenko u jednom trenutku.

Međutim, demonstranti nisu bežali, ali su mirni protesti završeni bez incidenata. Ipak, pojavljivanje predsednika sa automatom delovalo je zlokobno. „Lukašenko je izgledao kao da se nalazi u naučnofantastičnom filmu“, objavila je Kosmomolska pravda. Kako su dodali, uz njega je bio i njegov sin Nikolaj (16), zvani Kolja. Takođe je na sebi imao pancirni prsluk i „kalašnjikov“.

- Lukašenko izgleda odlučno, ali je ovo mračan prizor. Da li je bilo potrebno da dođe do toga? Nije bilo okolnosti više sile. Ovo je gruba greška u politici - poručio je ruski senator Aleksej Puškin.

Izborna kampanja

Politički komentator Radija Svaboda Jurij Drakahrust kaže da je moguće da je pojavljivanje sa puškom samo loš propagandni potez, ali da se plaši nečeg goreg.

- Dugo beloruski propagandisti pokušavaju da pokažu kako se protesti smiruju, ali slika vrhovnog komandanta koji uzima oružje i dolazi na ivicu... to nema veze sa smirivanjem. Moguće je, doduše, da Lukašenko i ne misli o propagandi, već šalje jasnu poruku - da je spreman da ubija, da dotakne novo dno - napisao je on na Telegramu.

Ima i drugih mišljenja. Tako jedan dopisnik Kosmomolske pravde hvali Lukašenkov performans.

- Šta se desilo sa Lukašenkom? Obilazi fabrike, ide na mitinge, šeta sa automatskom puškom u ruci... Zašto se prvih dana činilo da se krije u bunkeru dok policija tuče po ulicama? Tek sada je Lukašenko započeo pravu izbornu kampanju. Veoma je jednostavan razlog za ovu transformaciju - za tri dana on se četiri puta čuo s Putinom. Beloruska policija je nakon toga prestala da tuče demonstrante, a Baćka (tata, Lukašenkov nadimak) se vratio u igru. Obrisao je sve optužbe na račun Rusije i dobio je podršku. Moskva ne ruši takve saveze. Slabi poput Viktora Janukoviča dobiće sklonište, uporni kao Bašar el Asad biće zaštićeni, a tvrdoglavi kao Nikolas Maduro dobiće podršku - napisao je Ivan Gračev iz KP.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je juče da Moskva neće da komentariše pojavljivanje Lukašenka s „kalašnjikovim“.

Uhapšene vođe protesta

Koordinacioni savet opozicije je saopštio da su njegovi članovi Sergej Dilevski i Olga Kovaljkova privedeni u policiju u glavnom gradu Minsku i da je protiv njih pokrenut prekršajni postupak.

- Ovakav potez pokazuje odlučnost predsednika Aleksandra Lukašenka da uguši masovne demonstracije koje su ušle u treću nedelju i događa se dan nakon što je beloruski lider došao helikopterom u svoju rezidenciju u Minsku, ispred koje je protestovala opozicija, naoružan automatskom puškom - saopštio je savet.

Svetlana Tihanovska: Očekujem skore pregovore

Opoziciona kandidatkinja na nedavno održanim predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je da očekuje skori početak dijaloga s vlastima predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi poljski dnevnik Gazeta viborča.

- Primarni cilj su novi izbori - izjavila je ona.

"Kim DŽong Un je mrtav!" Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA