Najnovije

JOŠ JEDNA ODLUKA VASELJENSKE PATRIJARŠIJE: Ovaj potez će produbiti raskol u pravoslavlju

Vaseljenska patrijaršija je donela još jednu odluku u vezi sa autokefalnošću Ukrajinske pravoslavne crkve, koja može da produbi raskol između Moskve i Carigrada.

Hram u Ukrajini (Foto: Pixabay)

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je prestala da postoji, rekao je predstavnik Vaseljenske patrijaršije pri Svetskom savetu crkava, arhiepiskop telmiski Jov (Geča).

'’Veoma je važno to da je od 11. oktobra odbačen akt iz 1686. godine. Sa kanonske tačke gledišta, to označava da u Ukrajini crkva Moskovske patrijaršije više ne postoji'’, rekao je arhiepiskop Jov u intervjuu za Bi-Bi-Si Ukrajina.

'’Svi arhijereji u Ukrajini su de fakto prema odluci sinoda arhijereji Vaseljenskog prestola, i sada treba da čekaju direktivu Vaseljenske patrijaršije koja se odnosi na dalje funkcionisanje i postojanje u perspektivi davanja autokefalnosti crkvi u Ukrajini00, rekao je on.

Podsećamo da je Moskovska patrijaršija prekinula svaki vid komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom zbog davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koju Ruska pravoslavna crkva smatra za raskolnike, a ukrajinskog patrijarha je anatemisala.

Kako ukrajinska vojska ispaljuje rakete na granici sa Rusijom, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Anatema za ukrajinskog patrijarha Filareta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA