Najnovije

DODIK: Imam mandat naroda da tražim smenu svih Srba u Savetu ministara i institucijama BiH!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poljubio je danas – za vreme inauguracije tročlanog rukovodstva -zastavu Republike Srpske.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je nakon inauguracije, u svom prvom obraćanju, naglasio da ne želi da napravi nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH, ali je dodao da takav tretman očekuje i prema Republici Srpskoj.

Otkrio je da će kao član Predsedništva iz reda srpskog naroda već sutra preduzeti mere da se svi predstavnici Srba u zajedničkim institucijama i Savetu ministara smene sa tih pozicija.

"Mislim da mi je narod dao mandat i da mogu da to učinim. Ja ću da u Sarajevu uspostavim sistem reprezentacije Republike Srpske onako kako mi je narod dao mandat", rekao je Dodik novinarima nakon ceremonije inauguracije članova Predsedništva BiH.

On smatra da što pre treba uspostaviti vlast na nivou BiH.

Dodik je ponovio da je njegov osnovni cilj u Predsedništvu BiH da bude vraćen suverenitet BiH tako što će biti ukinuta funkcija visokog predstavnika i udaljene strane sudije iz Ustavnog suda.

"To će da bude i mera odnosa drugih prema BiH. Ukoliko to ne bude, ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, intervencionizam koji je bio štetan za BiH.

"Napravljen je sistem koji je u pat-poziciji i želim da taj sistem bude deblokiran, ali on sigurno neće moći da bude deblokiran intervencionizmom bilo kog ambasadora, njihovim mešanjem u rad institucija kao što su Tužilaštvo i Sud. Radićemo na tome da pokušamo da pronađemo konsenzus bez međunarodnog intervencionizma", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ključno merilo uspeha biće očuvanje mira i stabilnosti, ali stabilnosti i mira nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom.

"Moramo BiH osloboditi nametnutih procedura i toga da procedure budu prepreka za bilo koju investiciju", rekao je Dodik.

On je najavio da ne treba očekivati da će kao član Predsedništva imati različit stav od Srbije na multilateralniom i regionalnim skupovima.

"Smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo da dijelimo te politike. Opredeljen sam za regionalnu saradnju i uspostavljanje mira", poručio je Dodik.

On je naveo da je unapred spreman da potpiše bilo koju odluku za razvojni program u Federaciji BiH, ali će od kolega tražiti da to isto učine i za Republiku Srpsku.

"Nosim negativna iskustva jer smo prihvatili i dali saglasnost da se Klinički centar u Tuzli rekonstruiše, a kada je to nama trebalo nismo imali saglasnost iz FBiH, ili kad smo trebali da pravimo gasovod nismo dobilo dozvolu da taj gasovod provedemo ispod Drine. Te stvari neću tolerisati", rekao je Dodik.

On je dodao da su Hrvati u BiH, pre lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, i hrvatska država bili napustili konsept dejtonske konstitutivnosti i doveli Hrvate u nezavidnu poziciju.

"Ja ću se vratiti na poziciju izvorne odrednice Dejtona. Hrvatske ranije politike od pre 10-15 godina ostavile su Hrvate u BiH potpuno nezbrinute, prepuštene same sebi gde su visoki predstavnici derogirali prava u FBiH", rekao je Dodik.

Pročitajte OVDE kako se to Zaev zaigrao.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA