Najnovije

AMERIKA ĆE OVAKO SMIRITI ERDOGANA: Našli način kako da se prekine istraga ubistva Kašogija

Da bi se smirile strasti oko ubistva saudijskog novinara DŽamala Kašogija i sačuvali interesi SAD i njenog najvećeg saveznika na Bliskom Istoku - Saudijske Arabije, Vašington je našao rešenje kako da smire turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je pokrenuo tu istragu.

Erdogan (Foto: Jutjub)

Kako bi ućutkali, a u isto vreme zadovoljili Erdogana, Trampova administracija je našla rešenje.

Bela kuća gleda kako da legalnim putem isporuči Turskoj Erdoganovog najvećeg protivnika, Fetulaha Gulena, u zamenu za prekid istrage ubistva saudijskog novinara DŽamala Kašogija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, prenosi NBC News.

Gulen je u Turskoj optužen za organizovanje državnog udara 2016. godine, a posle neuspeha je napustio Tursku i trenutno boravi u azilu u SAD. Podsećamo da su i mnoge poznate ličnosti u Turskoj tada bile pohapšene pod sumnjom da su gulenisti.

Ovakvim potezom Vašington želi da smanji turski pritisak na Saudijsku Arabiju. Kako svetski mediji pišu, Saudijska Arabija je spustila cene nafte koju SAD od njih otkupljuju, kako bi vašington uticao na druge zemlje da prestanu da se bave ubistvom Kašogija.

S obzirom da je jedan od glavnih Erdoganovih političkih i ličnih ciljeva hapšenje Gulena, rezultat Trampove administracije u ovoj političkoj igri bi verovatno bio pozitivan za Vašington i Rijad.

Šta je Tramp poručio Saudijcima povodom ubistva Kašogija, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Originalna vest o gore pomenutoj temi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA