Najnovije

CEFTA nema načina da prisili Prištinu da povuče mere, već EU mora da..

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je juče od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Koliku snagu i uticaj na odluku Prištine će imati poziv iz Brisela nije poznato, ali je jasno da, osim političkih, nema pravnih instrumenata da se Priština privoli na povlačenje odluke.

CEFTA, naime, ne raspolaže pravnim mehanizmom kojim može da prisili Prištinu da povuče svoju odluku, već je jedini način - da međunarodna zajednica izvrši pritisak na kosovske institucije. 

Šef Unmika Zahir Tanin izrazio je sinoć zabrinutost zbog odluke kosovske vlade, odnosno zbog potencijalnih posledica po stanovnike Kosova, kao i političkih implikacija po dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

Pitanje je, međutim, zašto Unmik, koji je po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN najviši organ vlasti na Kosovu i Metohiji i koji je garant prištinskih potpisa i u okviru sporazuma CEFTA, dopušta da se njegova ovlašćenja ne sprovode. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Predrag Bijelić objašnjava da ne postoje pravni mehanizmi da se Priština primora da ne krši odredbe sporazuma CEFTA. 

"Priština definitivno ne poštuju odredbe CEFTA sporazuma, koji predviđa ukidanje ili ograničenje carina na pojedine proizvode. I sa onih 10 odsto i sa ovih 100 odsto direktno krše CEFTA sporazum. Oni to očigledno koriste u političke svrhe, a u CEFTA ne postoji mehanizam za rešavanje sporova", kaže Bjelić. 

Kaže i da mere Prištine predstavljaju neku vrstu "pomodarstva", podsećajući da su SAD prve počele s podizanjem carina konkurentima, ali i saveznicima. 

"I sad, verovatno, i manje zemlje misle da mogu da koriste te instrumente što je, ustvari, pogrešno. Manje zemlje ne mogu da koriste u toj meri trgovinu kao političko oružje ili instrument", ukazuje Bjelić. 

Kaže da bi kontramera koju bi Srbija mogla da uvede mogla biti vezana za tranzit, usluge ili protok robe i ljudi, što bi pogodilo Prištinu, ali bi, ističe, takva mera otvorila "neku novu spiralu" dešavanja. 

"Treba sačekati da vidimo kako će postupiti (Priština) posle poziva iz EU. Ako ne uvaži poziv Mogerinijeve, onda stvarno treba tražiti neke kontramere i mehanizme zaštite", smatra Bjelić. 

Upravo zato što CEFTA nema mehanizam da kazni bilo koju članicu zbog kršenja tog sporazuma, Srbija je proteklih godina insistirala da se promeni način glasanja u toj organizaciji, jer po sadašnjim pravilima, sve odluke koje se donose u okviru ove organizacije, moraju biti jednoglasne, te da se osnuje nova organizacija "CEFTA+". 

CEFTA kakva je sada onemogućava i da se promene postojeća pravila, jer je dovoljan samo jedan glas "protiv" da se bilo koji predlog odbije, pa da ne prođe ni predlog za promenu pravila. 

Zato je, prema mišljenju stručnjaka, jedini način da se aktuelni problem sa merama Prištine prevaziđe - pritisak Svetske trgovinske organizacije, Evropske unije i drugih međunarodnih institucija.

Iako Priština odlukom o oporezivanju srpske robe krši sporazum CEFTA, čini se da su nemoćni. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosovo povećalo takse, BiH zapretila recipročnim merama.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA