Najnovije

KO NE SLUŠA LAVROVA, SLUŠAĆE ŠOJGUA: Oštar odgovor Rusije na neprijateljsku retoriku

Rusija smatra da SAD neće praviti nesmotrene poteze u vezi sa Dogovorom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Šojgu i Lavrov (Foto: RIA Novosti)

Direktor departmana za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov je rekao da Moskva smatra da će SAD postupiti trezveno u oceni realne situacije u svetu.

'’A onaj ko neće da sluša šta mu kaže Sergej Lavrov, doćiće do situacije da mora da sluša Sergeja Šojgua'’, rekao je Jermakov.

Dogovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je potpisan između SAD i SSSR 1987. godine i njime su se obe strane obavezale da će uništiti sve komplekse balističkih i navođenih raketa srednjeg (1.000 – 5.500 km) i srednjeg (500 – 1.000 km) dometa, a takođe i da se prestane sa proizvodnjom istih u budućnosti.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. oktobra izjavio da će izaći iz tog dogovora, jer po njegovom mišljenju Rusija ne ispunjava svoje obaveze.

On je naglasio da Vašington treba da razvija nuklearni potencijal i dodao da će oni to raditi '’dok ostali ne dođu sebi'’. Tramp je rekao da je ta poruka adresirana na Rusiju i Kinu.

Za to vreme je zvanična Moskva objavila da će recipročno odgovoriti na isporuku novih američkih raketa u Evropu. Prema rečima Vladimira Putina, zemlje koje pristanu da razmeste oružje SAD moraju da razumeju da sopstvenu teritoriju izlažu pretnji od ruskog kontranapada.

U Moskvi ukazuju da SAD razmeštaju raketne sisteme na kopnu u Rumuniji i Poljskoj, odakle mogu da lansiraju navođene rakete Tomahavk, što nije u skladu sa pomenutim dogovorom.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rat dolazi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA