Najnovije

BRNABIĆ: Srbija nije nasela na provokacije, na potezu EU

Nismo reagovali ishitreno, nismo naseli na provokacije Prištine, ali nećemo odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo, tako je danas premijerka Ana Brnabić sumirala situaciju i sve posledice krize nastale najnovijim potezima Prištine na ekonomskom i na političkom planu.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Situacija na Kosovu i Metohiji danas je, kaže Brnabić, dosta mirnija i to zahvaljujući zajedničkim naporima predsednika Aleksandra Vučića i vlade da se održi mir i stabilnost.

"Juče smo svi zajedno, kao tim, predsednik Vučić i mi kao vlada, održali taj mir i stabilnost. Nismo reagovali emotivno, ishitreno i nismo nasedali na provokacije", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je zahvalila srpskom narodu na KiM jer je, dodala je, njima bilo najteže da ne nasednu na provokacije, što je, kaže, i jedini pametan odgovor na provokacije koje dolaze iz Prištine iz dana u dan.

Brnabić je istakla da Srbija neće odustati od zaštite međunarodnog prava i pravde i apelovala na partnere, pre svega iz Evropske unije, da rešavaju problem nastao zbog toga što je Priština povećala carine za 100 odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije.

"Apelujem pre svega na partnere iz EU da rešavaju taj problem kako bismo svi zajedno mogli da nastavimo tamo gde smo stali pre 6. novembra, kada je Priština podigla takse za 10 odsto, odnosno da razgovaramo o regionalnom ekonomskom povezivanju, zajedničkom regionalnom ekonomskom prostoru, te međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, da bismo imali ne samo slobodniji protok roba i usluga već i ljudi", rekla je Brnabić.

Dodala je da je u ovom trenutku na potezu EU zato što je povećanje taksi kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sporazuma CEFTA.

Ona je istakla da EU, ali i UNMIK treba da reaguju, kako bi se nastavio dijalog prekinut podizanjem taksi.

Upitana da li očekuje reakciju Zapada na to što nema srpske štampe na Kosovu ni danas, premijerka kaže da se iskreno nada da će reagovati Evropska unija sa kojom je potpisan S SP, kao i Savet Evrope, te sve ostale relevantne međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija, ljudskim pravima, pravima manjina.

"Da li mislim da će reagovati... ja se i dalje nadam. Ja ne znam kako drugačije mi kao region da idemo ka Evropi", rekla je Brnabić.

Dodala da je da se u tom smislu ne plaši za Srbiju jer zna prioritete vlade i predsednika, a to je potpuno drugačija Srbija, Srbija mladih, moderna država 21. veka, u kojoj svi imaju jednaku šansu, u kojoj se borimo protiv svake vrste nasilja.

"Znam kuda ide Srbija, a ne znam kakvu viziju imaju privremene institucije samouprave u Prištini. Sve ono što ja vidim na terenu je dosta strašno", istakla je ona.

Premijerka je navela da je za nju politika Prištine politika 19. veka i da Beograd na to neće nasedati.

"Nećemo voditi politiku 19. veka, koliko god je lakše bilo jer vi možete da reagujete na prvu loptu, da odgovorite istom merom, zato što znate da ste u toliko stvari kojima se oni igraju vi jači. U vojsci, policiji, ali mi nećemo tako raditi...", zaključila je Brnabić.

Šta nam KFOR i Zapad spremaju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju Ane Brnabić za Dojče Vele

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube