Najnovije

POTPUNI HAOS U UJEDINJENIM NACIJAMA! Niki Hejli žestoko napala Rusiju, Moskva odgovara da Porošenko i zavera SAD neće proći! (VIDEO)

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli upozorila je Rusiju da je zaplena tri ukrajinska vojna broda "sramno narušavanje suvereniteta ukrajinske teritorije" i "arogantan čin" koji međunarodna zajednica mora da osudi. Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

Niki Hejli (Foto: Jutjub)

Hejli se obrušila na Moskvu na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, prenosi Rojters. Hejli je rekla da je o situaciji u Kerčkom moreuzu razgovarala sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i državnim sekretarom Majklom Pompeom i da je njen stav odraz "zabrinutosti na najvišem nivou".

- Kao što je predsednik Tramp rekao više puta SAD pozdravljaju normalne odnose sa Rusijom, međutim protivpravni postupci poput ovog to onemogućuju - rekla je Hejli, koja je i član Trampovog kabineta.

Ona je rekla i da će ostati n snazi sankcije uvedene Rusiji zbog Krima.

- Dalja ruska eskalacija ove vrste samo će pogoršati stvari. To će dodatno ugroziti poziciju Rusije u svetu. Takođe će dodatno pogoršati odnose Rusije sa SAD i mnogim drugim zemljama - rekla je Hejli.

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

- Kako on može da održi vlast u tim okolnostima? Veoma je jasno - organizovana provokacija i još jednom optuživanje Rusije za sve, pumpanje sopstvenih ocena i isticanje sebe kao spasioca nacije - rekao je Poljanski na vanrednoj sednici SB UN, prenosi Rojters. On je dodao i da Rusija nikada prva nije "ispalila hitac", ali da zna kako da se zaštiti. Rozmeri Di Karlo zadoužena u UN za političke poslove rekla je na sednici da UN ne mogu same da potvrde šta se tačno desilo, ali da to preti da pogorša situaciju u i oko Ukrajine.

- Najoštrije tražimo od Rusije i Ukrajine da se uzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike - rekla je ona i dodala da je neophodno sprečiti eskalaciju sukoba sa ozbiljnim posledicama.

Ruske snage zaustavile su i zaplenile tri ukrajinska vojna broda u nedelju, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Kijev tvrdi da njihovi brodovi ništa loše nisu uradili i optužuju Rusiju za vojnu agresiju.

Pogledajte OVDE kako je započeo sukob na Crnom moru.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Podsetimo se kako je izbio sukob u Crnom moru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA