Najnovije

BEJRUT ČVRSTO UZ NAS! Za Liban Kosovo nije samo problem Srbije (VIDEO)

Liban i Srbija unaprediće saradnju ne samo na polju politike, već i ekonomije, turizma, obrazovanja, bezbednosti i borbe protiv terorizma, izjavili su danas ministri spoljnih poslova dve zemlje, Biran Basil i Ivica Dačić, koji je naveo da za Bejrut Kosovo nije samo pitanje Srbije, već i međunarodnog prava.

Liban je uz Srbiju (Foto: MSP Srbije)

"Suština je da se takvim potezima ruši međunarodno pravo i zavisite od velikih sila, jedne, dve ili tri, što ruši međunarodne principe", stav je Libana koji je novinarima preneo Dačić posle sastanka sa Basilom koji će otvoriti nova vrata ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Liban zemlja koja je najveći prijatelj Srbije u tom delu sveta, "sa kojom imamo veze koje sežu duboko u istoriju" i glasala je protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu.

Dačić je najavio da će se Basil danas sastati i sa drugim zvaničnicima Srbije i u šali izrazio žaljenje što je rešio odmah da se vrati kući kad je video sneg.

Želeći Srbiji mnogo belih dana, Basil je ukazao da bi Liban trebalo da postupi kao Srbija - da smanji a ne da podiže plate zaposlenima, kao što to čini svaka vlada koja u njegovoj zemlji dođe na vlast.

"Radimo na tome da unapredimo vladu i državu, da ima političku smelost da se suprotstavi takvim koracima, ne samo pričom već i delima", rekao je šef libanske diplomatije.

Istakao je da Liban poštuje svetski poredak i želju Srbije da bude celovita.

Potenciramo ujedinjenje, i protiv smo razdvajanja, rekao je Basil i podsetio da je Liban prolazio kroz teške faze kao i Balkan.

Upozorio je da bi podela Sirije mogla negativno da se odrazi na Liban.

Prema njegovim rečima, tokom susreta rađeno je na ukidanju viza za osobe sa diplomatskim pasošem i da Libanci ne bi trebalo da imaju vize, jer su veoma zainteresovani za turizam u Srbiji.

Dačić je, odgovarajući na pitanje libanskih novinara, govorio i o neophodnoj saradnje u borbi protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Srbija i region u celini su regrutna baza za borce islamske države, što je, kako je dodao, zajednički problem dve zemlje.

Brnabić i Basil o razvoju saradnje i ekonomskih odnosa

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa Basilom o razvoju bilateralnih odnosa i jačanju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Brnabić je izrazila zahvalnost što Liban poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sagovornici su se složili da postoje značajni potencijali za unapređenje ekonomske saradnje kroz povećanje obima robne razmene, kao i ulaganja i ocenili da bi to bilo u interesu obe države, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ocenjeno je da prostora za jačanje saradnje ima i u oblasti energetike, vojne saradnje, kulture i obrazovanja.

Kao jednom od načina za produbljivanje saradnje, razgovaralo se i o organizovanju poslovnog foruma dve zemlje.

Basil je podvukao da je njegova zemlja veoma zainteresovana da sarađuje sa Srbijom u elektronskoj upravi, IT sektoru, a posebno u razmeni iskustva i znanja u primenjenoj digitalizaciji poljoprivrede, gde je Srbija ostvarila značajne rezultate, navedeno je u saopštenju.

Kako je srpski poslanik u CG ponizio albanskog, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

I Egipat je uz Srbiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA