Najnovije

CIA ALARMANTO UPOZORILA BLINKENA - Ukrajina neće pobediti Rusiju, oprezno

Salivenov neuspeh u DŽedi, i fijasko Viktorije Nuland u Nigeru

CIA je upozorila američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da će ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga propasti i da Kijev „neće dobiti rat“, izvestio je u četvrtak američki novinar Simor Herš.

Blinken je „shvatio da Sjedinjene Države, odnosno naš saveznik Ukrajina, neće dobiti rat“ protiv Rusije, napisao je Herš na svom blogu Substak, citirajući anonimnog američkog obaveštajnog zvaničnika.

„Preko Agencije je došao do njega da ukrajinski napad neće uspeti“, nastavio je Heršov izvor, ne precizirajući kada su ova upozorenja počela da se pojavljuju.

RUSI ĆE UPASTI U KIJEV - Posldnje upozorenje Zelenskom, ali očigledno...

„Bila je to emisija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i bilo je nekih u administraciji koji su verovali njegovim glupostima.

Ukrajinska kontraofanziva počela je početkom juna, a Kijev je rasporedio svoje najbolje opremljene i obučene brigade na Zapadu u pokušaju da preseče ruski kopneni most koji povezuje Donbas sa Krimom u južnoj provinciji Zaporožje.

Operacija je bila neuspešna po većini računa, a prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, koštala je Ukrajinu više od 43.000 vojnika i skoro 5.000 komada teške opreme u zamenu za nekoliko sela.

Po rečima Heršovog izvora trezvena procena CIA-e o ukrajinskim šansama u ratu navela je Blinkena da razmisli o posredovanju u mirovnom sporazumu za okončanje sukoba, „ kao što je Kisindžer učinio u Parizu da okonča Vijetnamski rat“.

Uprkos tome što je znao da su izgledi za Ukrajinu sumorni, direktor CIA Vilijam Berns je navodno iskoristio ovu priliku da se približi Beloj kući i ponudi podršku politici predsednika DŽoa Bajdena o neograničenoj vojnoj pomoći Kijevu, sa ciljem da se obezbedi viši položaj u Bajdenskoj administraciji.

Herš nije prvi izveštač koji tvrdi da su visoki američki zvaničnici znali da ukrajinska kontraofanziva neće uspeti, podseća RT.

Vojni lideri u SAD i drugim državama NATO-a znali su da će operacija biti osuđena na neuspeh sve dok Ukrajina ne bude imala sredstva da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj nadmoći, objavio je prošlog meseca „Volstrit džurnal”.

Bez obzira na to, zapadni saveznici Kijeva su dozvolile da ofanziva počne nadajući se da će „ukrajinska hrabrost i snalažljivost prevagnuti“.

SAD TEK UKRAJINA POSTAJE ŽARIŠTE! Krah Ukrajine i Zelenski na pravdanje

Salivenov neuspeh u DŽedi, i fijasko Viktorije Nuland u Nigeru

Američke diplomate ''jastrebovi'' nisu uspele da reše sukob u Ukrajini, kao ni situaciju u Nigeru, gde su pobunjenici došli na vlast, smatra američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Pod „diplomatama jastrebovima'', Herš misli na američkog savetnika za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivana, zamenicu američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, kao i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Herš je u analitičkom tekstu koji je objavio na portalu Sabstek napomenuo da su početkom ovog meseca u DŽedi u Saudijskoj Arabiji vođeni pregovori o Ukrajini, na koje ruski predstavnici nisu ni bili pozvani i naveo da mu je neimenovani zvaničnik američke obaveštajne službe rekao kako su ti pregovori bili zamisao američkog savetnika za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivena, koji je nameravao da prikaže sastanak „kao okupljanje zemalja slobodnog sveta nakon ponižavajućeg poraza omraženog neprijatelja'', odnosno Moskve.

Heršov izvor napominje da je „šlag na vrhu torte'' trebalo da bude bezuslovna predaja Rusije Vladimiru Zelenskom nakon munjevite prolećne ukrajinske kontraofanzive.

''Američka administracija je čak planirala suđenje slično Nirnberškom procesu, sa DŽejkom Salivenom kao našim predstavnikom. Na samitu je bilo 40 zemalja, i sve one osim njih šest su tražile besplatnu hranu nakon zatvaranja Odese'', rekao je ovaj obaveštajni izvor Heršu.

Nakon toga, zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland posetila je Niger, gde je vlast preuzela vojna hunta, nakon puča u kojem je svrgnut predsednik Mohamed Bazum.

Nuland je ''izvukla deblji kraj'' i otišla u Niger da vidi šta bi SAD mogle da zadrže od svojih sredstava nakon pobune, smatra  Herš.

„Puč u Nigeru oni koji žive u regionu vide ne u kontekstu odnosa Istok-Zapad, već kao dugo potrebno odricanje od francuske ekonomske i političke kontrole'', ocenio je Herš i dodao da bi se takvi događaji mogli mnogo puta ponoviti u drugim afričkim zemljama pod francuskim uticajem.

Izvor: Politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA