Najnovije

BITKA VEKA SAMO ŠTO NIJE POČELA! Asadova najmoćnija legija i divizija idu pravo na Idlib! Pakao na pomolu! (VIDEO)

Prema vojnom izvoru, cela Peta legija je u utorak dobila naređenje iz Vrhovne komande Sirijske arapske vojske (SAA) o njihovom premeštanju u pokrajine Idlib i Hama. Pojedini delovi Pete legije obavljaće novu operaciju u severnoj Hami, dok će njihove druge jedinice pomagati Tigrovima u njihovoj predstojećoj operaciji na jugoistoku Idliba.

Peta legija SAA na putu prema Idlibu i severnoj Hami (Foto: Jutjub)

Peta legija je formirana ubrzo nakon dolaska ruske vojske 2015. godine i uglavnom su raspoređeni u blizini linija Islamske države. U prošlosti su učestvovali u ofanzivama na Palmiru, Al-Suknu, Deir ez Zor, Daru i Al-Safu.

Pored njih, tokom proteklih nekoliko dana, nekoliko jedinica Četvrte divizije Sirijske arapske armije (SAA) preusmereno je iz Al-Suvejde na linije fronta u severnoj Latakiji i na severozapadu Hame. Četvrta divizija se trenutno priprema za eventualnu vojnu operaciju protiv preostalih radikalnih militanata u demilitarizovanoj zoni oko provincije Idlib. Međutim, operacije tek treba da se potvrde. Militanti su u proteklih nekoliko nedelja više puta kršili rusko-turski sporazum o demilitarizovanoj zoni. Čak su i upotrebljavali hemijsko oružje za gađanje naseljenih oblasti u Alepu 24. novembra, čime su ranili više od 100 civila.

Ranije ovog meseca, sirijski i libanski izvori izveštavali su da vlada i njegovi saveznici razmišljaju o vojnoj operaciji protiv militanata u Idlibu. Poseban ruski predsednički izaslanik u Siriji, Alekander Lavrentijev, takođe je na nedavnoj konferenciji za novinare naglasio da je Rusija spremna da podrži napore za eliminaciju terorista Al Kaide. Uprkos svim ovim pokazateljima približavanja vojne operacije u Idlibu, Rusija i vlada iz Damaska će verovatno odlučiti da daju sporazumu o demilitarizovanoj zoni drugu šansu, ako Turska preduzme prave korake da ga sprovede.

Sirija dobila novu vladu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Peta legija sirijske vojske na putu prema Idlibu i Hami

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA