Najnovije

VIŠI SUD CG: Medojević i Knežević su svedoci, a ne okrivljeni - znači da ne mogu u zatvor

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe koje se odnose na imunitet, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Knežević i Medojević (Foto: Jutjub)

U saopštenju je navedeno da je taj sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i doneo odluku o stavljanju Kneževića i Medojevića u zatvor zbog odbijanja da svedoče u predmetima tog tužilaštva.

Iz Višeg suda istakli su da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da protiv poslanika ne može biti pokrenut krivični postupak niti određen pritvor bez odobrenja Skupštine Crne Gore, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

U saopštenju se navodi da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da je reč o nepostupanju po građanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Iz Suda su objasnili da zato ova mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca.

"Dakle, reč je o svedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet", ponovili su iz Višeg suda.

U saopštenju se dodaje da je reč o nepravosnažnoj odluci čiju će zakonitost ispitati Apelacioni sud Crne Gore.

Medojević je uhapšen u Podgorici nakon sinoćne sednice Skupštine Crne Gore i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. NJegovi pravni zastupnici predali su žalbu Apelacionom sudu zbog hapšenja.

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Knežević pravi sprdnju od vlasti

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA