Najnovije

Porošenko odustaje od Donbasa!?

KIJEV - Leonid Kravčuk, prvi predsednik nezavisne Ukrajine, izjavio je da je aktuelni ukrajinski predsednik, Petro Porošenko, dužan da odustane od Donbasa i da je on na korak od takvog rešenja.
Ukrajinska zastava ukrajinskog bataljona Donbas (Foto: JuTjub)

Ukrajinska zastava ukrajinskog bataljona Donbas (Foto: JuTjub)

"Šta raditi sa Donbasom? Znam da je Donbas pod okupacijom, ali tamo ne žive samo separatisti i banditi, nego i ukrajinske patriote. Porošenko je dužan da prekine sa ratom i odustane od Donbasa. Tako svi sada rade po svetu. Ja sam siguran da je on na korak od takvog rešenja." - izjavio je Kravčuk.
Pročitajte još:Armija LNR uzvratila – Ukrajinci se dali u bežaniju!Rogozin: Izvršite harakiri!
Ova izjava je izazvala oprečne stavove u ukrajinskoj javnosti. Postoji veliki broj građana koji je za prekid rata, o čemu svedoče i sve slabiji odzivi na mobilizaciju građana za odlazak na front, ali postoji takođe veliki broj građana koji je duboko ubeđen u povratak Donbasa kao jedinu opciju za Ukrajinu. Ekonomija i ukupno stanje u Ukrajini je potpuno urušeno, te su građani sve nezadovoljniji, ali i umorniji od rata. Najveći problem ukrajinske vlasti bi mogao da bude obračun sa radikalnim strujama poput "Desnog sektora", a sukobi između vlasti u Kijevu i "Desnog sektora" su sve učestaliji. Razlog jeste upravo postepeno okretanje Kijeva ka "napuštanju Donbasa", odnosno, ispunjavanje dogovorenih tačaka u Minsku. Jedna od obaveza Kijeva prema Minskom sporazumu jeste promena Ustava Ukrajine kojom bi se Donbasu dao specijalni status. Oko elemenata tog specijalnog statusa se vode pregovori, ali stvari bi trebale postati jasnije posle sastanaka koji će biti održan u ponedeljak u Kijevu. U ponedeljak, u Kijevu, Porošenko će primiti Angelu Merkel, nemačku državnu kancelarku i predsednika Francuske, Fransoa Olanda. Smatra se da će Merkelova i Oland izvršiti pritisak na Porošenko da podhitno bude sproveden Minski sporazum, te da se Donbas povrati u okvir Ukrajine, ali na način na koji to zahtevaju ustaničke snage, odnosno, DNR i LNR. Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA