Najnovije

JEZIVE BROJKE! STERILNO 250.000 SRBA! Neplodnost kod muškaraca je zabrinjavajuća! Razlozi poznati!

Čak 250.000 muškaraca u Srbiji je sterilno i taj broj se utrostručio za manje od 20 godina, upozoravaju domaći stručnjaci! Prema njihovim tvrdnjama, u našoj zemlji oko 550.000 parova ne može da ima decu, a u više od 45 odsto slučajeva isključivi razlog za to je muška neplodnost. Lekari kažu da su osnovni uzroci sterilnosti kod Srba stres, loša ishrana, polne bolesti, ali i posledice NATO bombardovanja 1999. godine.

Seks (Foto: beeg)

Naš poznati urolog dr Aleksandar Milošević kaže da je muški sterilitet u Srbiji postao rasprostranjeniji od ženske neplodnosti, što je do pre samo dve decenije bilo nezamislivo.

- U našoj zemlji oko 550.000 parova ne može da ima decu, a u 45 odsto slučajeva razlog za to je muški sterilitet, u isto toliko ženski, a u deset odsto slučajeva to su neki drugi uzroci. To znači da je oko 250.000 muškaraca u Srbiji neplodno i tu se misli samo na one koji su u braku i koji su pokušavali da dobiju dete. A ko zna koliko ih još ima koji ni sami ne znaju da su sterilni. O kakvom se problemu radi, govori i podatak da smo pre samo dve decenije imali oko 400.000 parova bez dece, a da je u samo 20 odsto slučajeva za to bila kriva muška neplodnost. Prostom matematikom, dolazimo do računice da se za dve decenije broj sterilnih Srba utrostručio - upozorava Milošević. On naglašava da su u većini slučajeva muškarci sami krivi što su neplodni, jer ne vode računa o svom zdravlju.

- Pogrešan način života je glavni uzrok sterilnosti. Stres, nezdrava ishrana, učestale polne infekcije ureaplazmom i hlamidijom razlozi su koji direktno vode u neplodnost. Istina, jedan od uzroka su i posledice NATO agresije, jer postoje istraživanja koja kažu da su toksini ostali posle bombardovanja uticali na inače veoma osetljive reproduktivne organe muškaraca. Kada se tome doda i genetika, dolazimo do te strašne brojke od četvrt miliona sterilnih Srba - objašnjava Milošević.

Ginekolog i načelnica porodilišta u Klinici "Narodni front" Snežana Rakić kaže da su za dramatičan porast steriliteta kod muškaraca najviše krive polne bolesti.

- Veliki broj muškaraca hronično pati od infekcija polnih organa i to je poslednjih godina postala prava pošast. I kada se zaraze, zbog srama i nemara ne odlaze kod lekara, već zapuste problem, žive sa infekcijom, a ne znaju da bakterije poput hlamidije i mikroplazme direktno utiču na neplodnost. Kada se obrate stručnjacima, problem obično već postane nerešiv - upozorava dr Rakić.

Seksolog i psihijatar Jovan Marić kaže da srpski muškarci zbog stresa imaju sve nekvalitetniju spermu.

- Stresan život sa jedne strane onemogućava da se spermatozoidi proizvode, a sa druge strane muškarci zbog njega imaju sve manje volje da upražnjavaju seks sa svojim partnerkama. A "kovač koji ne kuje svaki dan" i nije neki majstor. U prevodu, da bi muški polni organi mogli da proizvode zdravo i brzo seme, moraju konstantno da rade, odnosno, muškarci moraju da imaju redovan seks. U suprotnom, seme postaje nekvalitetno i usporeno - smatra Marić.

Srpski akademik i ekonomista kritikovao Vučićevu politiku prema stranim kompanijama. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO bombardovanje SR Jugoslavije (Srbije) ostavilo je velike psiho-fizičke posledice na zdravlje nacije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA