Najnovije

MISTERIJA SE NASTAVLJA: Da li je 6 ruskih specijalaca poginulo u Deir ez Zoru i kako?! (VIDEO)

Ukupno 11 ljudi, uključujući i 6 ruskih dobrovoljaca, poginulo je u eksploziji u bivšoj zgradi sirijske policije u provinciji Deir ez Zor 4. novembra, objavila je ruska "Nova gazeta" 5. novembra navodeći "sopstveni izvor". Prema izveštaju, pet drugih boraca ubijenih u incidentu su pripadnici Sirijske arapske vojske (SAA).

Ruski specijalci u Siriji (Foto: Jutjub)

“Nova gazeta” je saopštila "navodeći sopstveni izvor" da su jedinice Petog jurišnog korpusa SAA bile na istom mestu, ali nisu dale tačnu lokaciju ili dodatne detalje o incidentu. Spekulacije koje je objavila “Nova gazeta” su nastavak priče započete prošlog vikenda kada je veliki broj sirijskih pro-militantnih medija tvrdio da se eksplozija dogodila u "štabu" ruske vojske blizu kontrolnog punkta Panorama, jugozapadno od grada Deir ez Zora, i da je tada poginulo najmanje 5 ruskih boraca. "Štab" je navodno bio smešten u blizini kasarne Petog jurišnog korpusa SAA, čije jedinice su raspoređene tamo. Interesantno je napomenuti da je “Nova gazeta” tvrdila da se incident dogodio 4. novembra. To je datum kada su se pojavili izveštaji o navodnoj eksploziji, ali ne datum kada se navodni incident dogodio po početnoj verziji. Dakle, najverovatnije je “Nova gazeta” samo ponovila ove glasine tvrdeći da ima neki "izvor" u pokušaju da izveštaj bude "čvrst".

U oba slučaja, glavni argument za potvrđivanje "ruskih žrtava" bio je taj da je Peti jurišni korpus jedinica formirana od strane ruskih snaga. Vredi napomenuti da izvori govore da nije bilo eksplozije u blizini bilo kakvog "štaba" i da je SAA detonirala eksplozivne naprave, koje su ranije bile uklonjene iz oslobođenih područja. U svakom slučaju, priča koja se razvija je još jedan primer kako se glasine prenose putem medija, koji upućuju na različite "anonimne informisane izvore" kako bi postali pouzdaniji. Još jedna priča ove vrste je iz februara 2018. godine i uključivala je "stotine" ruskih žrtava, koje se nikada nisu potvrđene.

Nastavlja se snažna ofanziva Islamske države u Deir ez Zoru. Kurdi su u teškoj situaciji. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruske specijalne snage “Specnaz” daleko su čuvene po neverovatnoj spremnosti i obučenosti. Posebno su se istakli u borbama protiv džihadista Islamske države u Siriji i to na najnegostoljubivijem pustinjskom terenu.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA