Najnovije

SMENE U JAVNIM PREDUZEĆIMA: Vučić nezadovoljan plasmanom Srbije na "Duing biznis" listi, a evo koga će to da košta fotelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sednici Vlade Srbije koja je održana sa predstavnicima Srba sa KiM u Palati Srbija žestoko kritikovao rad pojedinih ministarstava i najavio smenu direktora javnih preduzeća, saznaje „Blic“.

Vučić (Foto: Jutjub)

Predmet tih kritika bilo je prvenstveno nazadovanje naše zemlje na “Duing biznis” listi, a na kojoj su rangirane zemlje po lakoći poslovanja.

Ove godine Srbija je u izveštaju Svetske banke, popularnom pod nazivom “Duing biznis”, na 48. mestu, pet mesta dalje nego što je bila prošle godine, za šta su velikim delom odgovorni i direktori javnih preduzeća. Kritike su, kako nam je potvrdilo više sagovornika koji su bili na ovoj sednici, bile vrlo žestoke, što i ne čudi s obzirom na ovogodišnje kotiranje naše zemlje.

- Vučić je na sednici Vlade rekao da nije zadovoljan nekim aktivnostima i radom pojedinih sektora u okviru Ministarstava energetike i Ministarstva privrede oko liste i da je taj posao morao da se uradi mnogo brže i bolje. Reč je, između ostalog, o brzini dobijanja priključka za električnu energiju, ali i o tome da Zakon o stečaju nije kako treba odgovorio oko rešavanja bankrota. Najavio je da će zbog toga da odgovaraju i pojedini direktori javnih preduzeća, jer je na njima bilo da preduprede propuste. Nije štedeo ni neke sektore pomenutih ministarstava. Ove godine je zaškripalo oko olakšavanja poslovanja. Zna se tačno gde smo bili sporiji i tako će se i postupati - objašnjava sagovornik.

Važno je zbog investitora

Vučić je, dodaje sagovornik, u tom kontekstu osvrnuo i na rad Zorane Mihajlović, koja u Vladi vodi ovu listu.

- Predsednik Srbije rekao je ministarki Mihajlović da ako vodi listu, da je morala time da se bavi i da bi trebalo da bude posvećenija. Lista je važna jer odluku o tome u koju će zemlju doći investitori donose i zahvaljujući i ovom izveštaju Svetske banke. Kad investitori odlučuju u koju zemlju će doći, od nekoliko zemalja “kandidata” prvo eliminišu dve, kojima propusti otežavaju ulaganja. Dobro mesto na listi omogućava nam da nas ne izbace odmah u tom prvom krugu odlučivanja. Tim pre što je Makedonija ispred nas - kaže sagovornik.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na “Duing biznis” listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovina (89). Godinama već, za vrh države pozicija na ovoj listi je prioritet. Neki u Vladi, ali u i javnim preduzećima su izgleda to smetnuli sa uma.

- Nije dovoljno reći samo “nismo zadovoljni”, mogli smo bolje, mora odmah da se krene u to da se pozicija Srbije na listi popravi. Odgovorni idu okolo i objašnjavaju da je problem metodologija Svetske banke, jer efekte propisa ocenjuju do juna. Sve te ključne reforme počele su da se primenjuju kasnije, a svi su apsolutno morali da imaju na umu princip po kojem se pravi lista. Mi ih nismo imali, pre svega u poboljšanju propisa, važnih za investitore - kaže jedan od sagovornika.

Drugi su bili brži

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, ukazuje na izjavu predstavnika Svetske banke da Srbija nije bila toliko loša koliko su ostali bili brži od nas.

- Ono što je važno je da mi nemamo dugoročno planiranje, nekad smo imali Zavod koji je radio projekte i za SAD. Onda ne mogu da se napravi prioriteti. Dešava se da, kako dolaze ministri, sa njima promene i prioriteti, što nije dobar put. Ne treba zaboraviti i da naše pravosuđe nije usklađeno sa ekonomskim potrebama društva. Potrebno je ubrzati postupke pred sudom, i poraditi na rešavanju stečajnih postupaka. Ova lista je bolja za posmatranje gde smo kao država nego BDP, jer ima čitavu lepezu stvari koje se posmatraju, razne kategorije od javnog interesa. Zato bi joj se i trebalo posvetiti - kaže Bušatlija.

Što se tiče posvećenosti nekih direktora javnih preudzeća, Vučić je ocenio i da ona nije bila dovoljna. Zbog toga izvor kaže da ne treba isključiti ni mogućnost smene nekih do njih, pre svega gubitaša, koji crpe novac iz budžeta.

- Napredovanje na “Duing biznis” listi i reforme vezane za poslovanje su različite stvari, ali ne treba se iznenaditi ako Vučić bude odlučio da zameni one direktore koji su gubitaši, ali i one koji nisu ukazali na praktične probleme investitora za dobijanje određenih dozvola za rad. Da ima mesta da se pozitivno posluje pokazuje i to što su neki od gubitaša postali preduzeća koja donose novac državi. Sem takvih direktora, na udaru bi mogli da se nađu i oni koji zloupotrebljavaju funkciju zarad lične koristi - poručuje izvor.

Najveći gubitaši

Kada su u pitanju rezultati javnih preduzeća, najsvežiji podaci odnose se na poslovanje za 2017. godinu. Tako je, prema izveštaju, od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo 31 javno preduzeće, dok je minus u kasi imalo šest javnih preduzeća.

Na prvom mestu je rudnik “Lece”, koncerna „Farmakom“ iz Šapca. Ova firma je u stečaju i ostvarila je višestruko negativni rezultat u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 20,844 milijardi dinara. Postupak stečaja pokrenut je 2017. godine, a ovo preduzeće zapošljava 397 radnika. Na drugom mestu su JP „Putevi Srbije“, a na trećem “Simpo” iz Vranja. Neto gubitak ove fabrike nameštaja iznosi 7.041 milijardu dinara, što predstavlja 4,2 odsto u ukupnom neto gubitku privrede.

U čemu smo kasnili, gde je zaškripalo:

-Izbacivanje pečata iz poslovanja

-Zakon o katastru

-Zakon o privrednim društvima

-Elektronska registracija privrednih društava

-125 dana traje dobijanje priključka za električnu energiju

-Zakon o stečaju

-Nema elektronskog prijavljivanja poreza

Najuspešnija javna preduzeća

-JP „Srbijagas“

-EPS

-JP „Jugoimport SDPR“

-JP EMS

-JP „Pošta Srbije“

Najveći gubitaši

-Rudnik „Lece“,

koncern

„Farmakom“ iz Šapca

-JP „Putevi Srbije“

-„Simpo“ Vranje.

Zavera skrivana 15 godina-engleski snajperista izvršio atentat na Đinđića! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Pavić - "Vučić je tu da upakuje izdaju i da stavi mašnicu"

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA