Najnovije

Tramp: Pravim baze na Mesecu i Marsu! Putin: Može samo ako vam Rusija to dozvoli

Američki predsednik Donald Tramp planira da pošalje vojsku u svemir. On je najavio formiranje Svemirskih snaga, kao šestog reda u okviru svoje armije, koji će početi sa radom 2020. godine sa ciljem da bije ratove u kosmosu i odvrati sve bezbednosne pretnje.

Tramp i Putin (Foto: RIA)

Međutim, Rusi poručuju da su te ideje vrlo opasne i da će teško proći, budući da se svi svemirski letovi isključivo obavljaju pomoću ruskih kapsula "Sojuz".

Hoće nove ratove

Trampova administracija od juna ove godine radi na formiranju Svemirskih snaga kako bi predsednik potvrdio dominaciju u kosmosu.

- Ne postoji mesto kao kosmos. Želimo da formiramo stalne vojne baze na Mesecu i Marsu. Napravićemo i Svemirske snage, koje će činiti pripadnici elitnih specijalnih jedinica. Amerika će biti spremna da vodi ratove u svemiru - naveo je Tramp.

On je dodao da je svoje namere saopštio generalštabu.

- Naredio sam predsedavajućem generalštaba DŽozefu Danfordu da počne sa radom na Svemirskim snagama. One će biti izjednačene sa ostalim vojnim redovima, Kopnenom vojskom, Ratnim vazduhoplovstvom, Ratnom mornaricom, Marincima i Obalskom stražom - naglasio je američki predsednik, iako njegove najave tek treba da potvrdi Kongres.

Ipak, potpredsednik SAD Majk Pens je optimističan.

- Sve prethodne administracije negirale su bezbednosne pretnje koje dolaze iz svemira. Moramo da potvrdimo svoju prevlast, zbog ratobornog ponašanja Rusije i Kine - rekao je Pens.

Čim su te namere objavljene, ruske diplomate i političari su oštro reagovali.

- Militarizacija svemira je put u propast. Nadam se da američka politička elita još ima zdravog razuma - rekao je šef komiteta za bezbednost ruskog parlamenta Viktor Bondarev.

Rusi ga ismejali

Bela kuća je nedavno i na Tviteru potražila predloge građana o dizajnu novog loga Svemirskih snaga. Među prvima se javila ruska ambasada u SAD, koja im je dala savet. Oni su postavili fotografiju loga svoje Kosmičke vojske koja funkcioniše u okviru Vazduhoplovnih snaga. Ispod su postavili i poruku, koju su mnogi ocenili kao pokušaj ismevanja Trampove buduće jedinice

- Dobro jutro, Svemirske snage! - objavila je ruska ambasada.

Ubrzo potom, ruski stručnjaci su istakli da će ideja američkog predsednika teško uspeti bez ruskog odobrenja.

- SAD više nemaju svemirske brodove jer su ih 2011. izbacili iz upotrebe. Od tada, američki astronauti lete u kosmos isključivo u ruskim "Sojuz" kapsulama. Sve i da zamislimo da Moskva pristane da prevozi vojnike SAD u svemir, to bi opet bilo nemoguće jer američki zakoni izričito brane vojnu saradnju sa Rusijom - naveli su eksperti iz Moskve.

Pored toga, sve i da Kongres prihvati formiranje Svemirskih snaga, postoji pravni problem za to. Naime, SAD su 1967. potpisale Sporazum o svemiru i obavezale se da neće postavljati baze na Mesecu i drugim svemirskim telima. Tim dokumentom zabranjeno je i korišćenje oružja za masovno uništenje u kosmosu.

Širi se na kosmos, a pravi ograde na Zemlji

Američki predsednik Donald Tramp hoće da proširi vojsku na svemir dok na Zemlji pravi ograde, pišu svetski mediji. On je juče postavio hiljade kilometara bodljikave žice na granici sa Teksasom kako bi zaustavio karavan sa migrantima iz Centralne Amerike.

- Primetio sam da je na granici osvanula predivna bodljikava žica. Tu nam je i vojska - rekao je Tramp, koji je prethodno najavio da će vojnici pucati na migrante, ali je za vikend povukao tu naredbu.

Ilon Mask nema dilemu: Proširićemo civilizaciju

Trampov plan sa ushićenjem je prihvatio milijarder Ilon Mask, osnivač "Tesle" i firme za komercijalne svemirske letove "Spejs iks".

- Mislim da treba da imamo baze na Mesecu i Marsu da bi se branili od napada. To nam u budućnosti možda omogući da proširimo našu civilizaciju i van Zemlje - istakao je Mask.

Moskva ubrzano gomila ZLATO, a zašto će to zaboleti SAD pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rešena misterija ko je snimio prvog čoveka na Mesecu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA