Najnovije

AMERIČKI APAČI SLETELI U HRVATSKU, ČEKAJU SE IZRAELSKI F-16: Srbija ima moćan odgovor, tu su Mi 35 i Migovi 29!(VIDEO)

Sedam borbenih helikoptera tipa AC 64 Apač sletela je u Vazduhoplovnu bazu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na zagrebačkom Plesu.

Američki apač (Foto: Jutjub)

Ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je da je SAD ključni partner i saveznik Hrvatske na području odbrane, a sletanje američkih helikoptera u sklopu njihovog putovanja prema vazduhoplovnoj bazi u Grčkoj je potvrda tog prijateljstva, navodi Hina.

On je naglasio da je hrvatska vojska u procesu prelaska na zapadnu tehnologiju, pa je poseta američkih helikoptera prilika da se piloti i osoblje bolje upoznaju s njom. Reč je o borbenim AH-64 Apač helikopterima koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama. 

Krstičević je podsetio da je Hrvatska uvela u upotrebu helikoptere Kiowa Warrior američke proizvodnje, a od 2020. u upotrebu će ući prva dva helikoptera Blackhawk koje su SAD donirale Hrvatskoj. To je dobro za naše pilote i tehničare, dodao je on. 

Novinari su pitali hrvatskog ministra kada će biti potpisan ugovor između Hrvatske i Izraela o kupovini polovnih aviona F-16, a Krstičević je odgovorio kako radne grupe predano rade na ugovoru. "Sve treba dobro analizirati i napraviti dobar ugovor. Kad se zatvori taj proces, onda će se ugovor potpisati, a bitno je da struka sve raščlani", kazao je. 

Krstičević je naveo da je plan da 2020, kada Hrvatska bude predsedavala EU, prva dva takva aviona polete s hrvatskim pilotima.

Među vojnim ekspertima posednjih meseci vode se polemike koje su letelice moćnije, hrvatski apači i F 16 ili srpski migovi 29 i helikopteri MI 35!

Pročitajte OVDE sve o novom ruskom strateškom bombarderu.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Deset najboljih borbenih helikoptera na svetu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA