Najnovije

I BOSANCI ZABRINUTI: Odluka Kosova će naići na sveopštu osudu u regionu i izazvati EU!

Ministar spoljnih poslova Bosne i Harcegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je odluka Vlade Kosova o uvođenju posebne takse od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH u potpunoj suprotnosti principima slobodne trgovine u regionu, kao i generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa.

EU (Foto: Pixabay. com)

„BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti na dnevni red sastanka ministara inostranih poslova zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra održati u Crnoj Gori“, navodi se u pisanoj izjavi šefa diplomatije BiH.

Crnadak je rekao da očekuje da će odluka kosovskih vlasti naići na sveopštu osudu u regionu, jer je reč o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte.

„Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na celi region, već samo na dve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci“, rekao je on.

Crnadak je rekao da će odluka vlade Kosova proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, da bi se to pitanje što pre prevazišlo, preneo je RSE. Vlada Kosova je u utorak usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Mera podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH. Evropska unija pozvala je danas Kosovo da opozove odluku o uvoznim taksama.

Pročitajte OVDE kako su braća Španci pokazali Šiptarima gde im je mesto?

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Kosovo jeste najveća prepreka Srbiji na putu ka EU.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA