Najnovije

NOVI PRLJAVI RATNI DIL: Islamska država oslobodila 7 američkih vojnika, a zauzvrat će Kurdi... (VIDEO)

Jedinice narodne zaštite (JPG) i SDF postigli su dogovor sa Islamskom državom da oslobode 7 američkih vojnika, koje su u septembru zarobili teroristi u pokrajini Deir ez Zor, javlja turska državna agencija "Anadolija".

Prema izveštaju, pregovori o ovom pitanju započeli su 28. septembra. Islamska država je potisnula JPG i Sirijske demokratske snage (SDF) da se povuku iz naftom bogatih područja u Azraku i da se slože da im dozvole medicinsko snabdevanje i isporuku hrane za područje pod kontrolom ID . JPG se povukao iz nekih naftnih oblasti u Azraku, a Islamska država je oslobodila američke vojnike, ali medicinska sredstva i isporuka hrane još nisu sprovedeni, tvrdi agencija Anadolija. Interesantno je napomenuti da je izveštaj o drugom sporazumu između Koalicije pod vođstvom SAD i ID nastao usred obnovljene ekspanzije ID u dolini Eufrata, što je postalo moguće jer su Koalicija i njeni saveznici mesecima izbegavali sukob sa džihadistima u dolini Eufrata.

Američki pukovnik Šon Rajan, portparol međunarodne koalicije predvođene SAD, odbacio je izveštaj da je ID zarobila sedam američkih vojnika. Otišao je dalje i tvrdi da Koalicija pod vođstvom SAD "nije uključena u bilo kakav dogovor sa Islamskom državom". Verovatno su te velike kolone ID boraca koje su se povlačile iz gradova Manbidža, Tabke i Rake 2016. i 2017. godine samo nevidljivi za Koaliciju. Ili je možda američka obaveštajna služba slučajno premaskirala naoružane maskirane muškarce sa crnim zastavama u demokratske aktiviste. Ovo bobjašnjava zašto je CIA snabdevala oružjem Al Kaidu i njene grupe. Zapravo, ključni problem sa izjavom pukovnika Rajana je to što je ona u suprotnosti sa ranijim izjavama Pentagona. Na primer, u oktobru 2017 portparol Pentagona Erik Pahon zvanično je potvrdio da je Islamskoj državi dozvoljeno da se povuče iz Rake. Vašington se pokazao kao glavna strana koja koristi različite terorističke grupe, uključujući Islamsku državu, kako bi ostvarila svoje diplomatske i vojne ciljeve, američko rukovodstvo pronalazi vremena za šarene laže o demokratiji, civilnim žrtvama i ratu protiv terorizma.

Turska vojska napala Raku. Pogledajte OVDE šta se dešava.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Islamska država se ponovo podigla iz pepela i to zahvaljujući američkoj pomoći i ne reagovanju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA