Najnovije

ŠAMARČINA: Evo zašto je Dodik odbio da se sretne sa ambasadorom Austrije u BiH Martinom Pamerom!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je, kako navodi Dodik u pismu Pameru, "kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe".

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo htjeli da sarađujemo", istakao je predsednik Srpske u pismu upućenom Pameru nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa Dodikom.

Dodik je u pismu naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", naglašava se u pismu.

Predsednik Srpske i novoizabrani član Predsedništva BiH naveo je da je austrijski diplomata "samo prije nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut".

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik u pismu upućenom Pameru.

Dodik tvrdi da je Pamer "otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH", koji je, kako dodaje predsednik Srpske, "takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog (Dejtonskog) sporazuma i međunarodnog prava".

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom Republika Srpska, uprkos Vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon Vašeg odlaska", poručio je predsednik Dodik.

On je, inače, povodom isključenja Obrena Petrovića iz SDS-a rekao da ako to ima veze sa njegovom posetom Doboju, da će već sutra otići u Gacko  pa da isključe i Vukotu Govedaricu:

"Što bi to imalo veze sa mnom, to je njihova untrašnja stvar. Ja sam kao predsednik išao tamo da vidim kako stoje stvari sa sportskom dvoranom, bolnicom... Dan pre toga je deblokirana procedura vezana za dionicu autoputa, što je veoma važno, 70 miliona evra je koštalo, dakle išao sam tamo da to promovišem. Ako se to nekome nije svidelo neka to objasni svojoj strukturi, ja s tim nemam ništa", rekao je Dodik.

Istakao je da ima u zadnje vreme dobru saradnju sa Obrenom Petrovićem sa kojim je juče dogovorio da se njegova dva poslanika priključe skupštinskoj većini koju predvodi SNSD i da će Obren Petrović u Predstavničkom domu raditi zajedno sa njima i biti deo poslaničke ekipe zajedno sa SNSD-om.

Pročitajte OVDE zašto su Bosanci zabrinuti zbog Kosova.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik je pobedio ali bez Pavića, Đokića i socijalista ne postoji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA