Najnovije

Vojnoj moći SAD globalizacija i pohlepa njenog biznisa nanele štetu kakvu protivnici nisu ni sanjali

U sistemu nacionalne odbrane Sjedinjenih Država otkriveno je zijajuće slabo mesto koje je veoma teško eliminisati.

Tramp (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Danilov, autor bloga Crimson Alter

Reakcija Pentagona liči na slabo skrivenu paniku, a novinari koji su imali priliku da vide rezultate istraživanja američkih eksperata priznaju da u nedavnim „čudnim“ dejstvima njihovog predsednika donalda Trampa postoji gvozdena logika – on želi da spasi Ameriku, da ne dozvoli da se pretvori u tigra napravljenog od karata, a sa noktima od papira.

Ti eskeprti su se pozabavili stanjem američkih oružanih snaga i vojne industrije. A suštinu problema je javnom učinio kolumnista agencije Rojters Endi Houma koji je u rukama imao septembarski izveštaj  Ministarstva odbrane SAD sa opisom stanja.

Sve se u tom izveštaju može svesti na jednu cifru: preko 300 ključnih elemenata neophodnih za normalno funkcionisanje Oružanih snaga SAD i američke vojne industrije nalazi se u opasnosti: njihovi američki proizvođači ili su na ivici bankrotstva, ili su već zamenjeni isporukama iz Kine i još nekih zemalja. Zbog deindustrijalizacije SAD i prebacivanja fabrika u zemlje Jugoistočne Azije.

Kao upečatljiv primer, mister Houm navodi ovu zabavnu (naravno, ako niste američko vojno lice) činjenicu iz pomentugo izveštaja: nedavno je `umro` poslednji američki proizvođač sintetičkih vlakana koje su neophodne za proizvodnju armijskih šatora. A to znači da bi vojnici SAD – kad bi toj državi bio uveden `tekstilni embargo` - u perspektivi morali da spavaju pod vedrim nebom.

Međutim, ovo uopšte nije sve. U javnom delu izveštaja se priznaje da SAD imaju problema preklopnicima koje koriste bezmalo sve američke rakete. Jedini proizvođač je morao da zatvori fabriku, a u Pentagonu su za to saznali dve godine nakon zatvaranja - tek kada su u jedinicama nestali preklopnici.

Evo još jednog primera. Jedini u SAD proizvođač raketnih motora na tvrdo gorivo - za rakete vazduh-vazduh – suočio se sa tehničkim problemima, pa je Pentagon morao za njihovu isporuku da angažuje jednu norvešku kompaniju.

Pentagon se žali i da SAD nemaju potreban broj inženjera i tehničara za nukleartno oružje, sa potrebnim obrazovanjem, obučenošću i državljanstvom SAD.

Ovo sa državljanstvom nije slučajno. Američki univerziteti školuju dovoljan broj inženjera, fizičara i drugih specijalnosti , ali je previše među njima stranaca, naročito Kineza.

Amerikancima – pored inženjera – fali i mikroelektronika za nuklearno naoružanje.

Pentagon se želi i da više ne može imati poverenje u `elektronske komponente` koje dobija jer je i ta proizvodnja američkih kompanija postala „isuviše globalna“.

Ovo realno znači: mikroeletronika za američke nuklearne rakete proizvodi se u Kini, a mi ne znamo šta su oni sve u nju ugradili.

Vojni vrh SAD se žali i na softver koji dobija od svojih liferanata i tvrdi da oni tako slabo brinu od svojoj sajberbezbednosti da ne može biti siguran da ruski i kineski hakeri nisu u taj softver štošta podmetnuli.

Glavni zaključak izveštaja glasi:

„Kina je sve veći faktor rizika u oblasti materijala koji su kritično važni za nacionalnu bezbednost SAD... U zoni za brigu što naša vojna indsutrija koristi sve više (kineskih) metala, legura, retkih metala i stalnih magneta“.

U izveštaju se faktički priznaje da je sve loše – počev od (kineskog) aluminijuma do sajber-bezbednosti, od preklopnika do inženjera i VKV majstora, od super-strugova od plastičnih niti za vojničke šatore.

Pohlepa američkog biznisa, ideologija globalizacije i gvozdena uverenost da istorija, kako je predskazao Fukujama, samo što se nije završila – zajedno su vojnoj moći SAD naneli štetu o kojoj američki geopolitički oponenti nisu mogli ni da sanjaju.

Upravo se time i objašnjava Trampov pokušaj da bezmalo silom izvede reindustrializaciju Amerike.

Međutim, teško da Tramp može popraviti sve ono što su dve decenije kvarili njegovi prethodnici.

Rusiji i Kini ostaje da ne ponavljaju greške Amerikanaca i da te greške maksimalno iskoriste.

Sudeći po svemu što se gogađa u svetskoj areni – Moskva i Peking se upravo time i bave.

Oružane snage Rusije dobiće dronove koji će stizati do Španije i Kanade. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Desantna vežba Vojske Srbije i američke vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA