Najnovije

AMERIČKA PLOVEĆA TVRĐAVA NE MOŽE DA ODGOVORI NA NAPAD: Nosač aviona DŽerald Ford ima ozbiljan nedostatak zbog koga je Tramp pobesneo (VIDEO)

Novi američki nosači aviona zamišljeni su kao vladari svetskih okeana, posebno u suprotstavljanju rastućoj pomorskoj floti Kine, ali se "USS DŽerald R. Ford" opet bori sa teškim nedostatkom.

Nosač aviona DŽerald R. Ford (Foto: Jutjub)

Naime, svi liftovi koji prenose oružje do aviona su u kvaru. Brod koji je koštao 13 milijardi dolara je najveći nosač aviona na svetu i prvi brod nove klase koji je dugoročno trebao da zameni nosače aviona klase “Nimic”.

Pre godinu dana je brod stavljen u službu, a sada se ispostavlja da je nosač aviona praktično bespomoćan i neispravni liftovi bi u hitnim slučajevima paralisali kako nosač aviona, tako i borbene avione i celu posadu, izveštava Blumberg.

Ukupno jedanaest liftova za bombe i projektile bi iz skladišta nosača aviona trebalo da municiju dopreme do palube. Međutim, neki od tih liftova još nisu ni instalirani, a oni koji su na brodu ne rade. Budući da vojnici opasno i teško oružje ne mogu da nose stepenicama, borbena moć nosača aviona bi u hitnim slučajevima bila pod znakom pitanja.

Kao prenosi Blumberg, stručnjaci se pitaju kako se ovo uopšte moglo dogoditi? Liftovi za municiju nisu ništa posebno i dobro su poznati američkoj mornarici. Razlog je jednostavan, neke tehnologije na ovoj klasi nosača aviona nisu predviđene da budu konačno rešenje i trebale bi da budu samo zamena u fazi razvoja novih za klasu nosača aviona kakav je “USS DŽerald Ford”. Za američku mornaricu cilj je da se poboljšaju katapulti za avione, hvatači i liftove.

U sva tri slučaja cilj je da se poveća kapacitet, a istovremeno i izdržljivost i smanje operativni troškovi. Na brodu kao što je ovaj nije presudna samo otkupna cena, nego i operativni troškovi tokom celog životnog veka broda, koji su daleko veći od cene samog nosača.

Do sada je mornarica koristila konvencionalne liftove, koja su teret dizali čeličnim kabelovima. Klasična tehnika se koristi na većini liftova, ali je proverena tehnika u kojoj se teret diže sa zupčanicima s odgovarajućim lancima. Američka mornarica se oslanjala na revolucionarni sistem koji bi navodno trebao da radi bez velikih troškova.

Liftovi na ovom brosu bi trebalo da se aktiviraju elektromagnetnim poljima. Međutim, prošlogodišnji izveštaj o problemima s novim katapultima je razbesnio američkog predsednika Donalda Trampa, koji je uputio oštre pretnje dobavljačima. Tada je državni sekretar za mornaricu Ričard Spenser priznao da su zapravo liftovi “Ahilova peta” američke mornarice.

Stručnjaci koji rade na novim modelima tvrde kako u načelu liftovi rade dobro, ali je u fazi ispitivanja došlo do “nekontrolisanih pokreta” liftove, što predstavlja značajan bezbednonosni rizik za brod i posadu.

Usprkos nedostacima i činjenici da zbog neispravnih liftova najveći nosač aviona na svetu “USS DŽerald R. Ford” nije siguran za sprovođenje borbenih misija, Kongres je dao mornarici dozvole da udvostruči troškove i to ozakonio propisima usprkos nerešenim tehničkim pitanjima i nedostatku procene koliko će novca koštati ova usluga. Zamenik ministra obrane Pat Šanahan i dalje razmatra plan ugovora.

Američka mornarica i dalje veruje da će prvi nosač aviona klase Ford u junu 2019. godine biti potpuno sposoban za borbu, uključujući i punu operativnost liftova.

Ratko Mladić umire u Hagu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Logično.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA