Najnovije

NOVO ORUŽJE I PRIPREME ZA PODMORNIČKI RAT: Rusi napravili podmornicu dron najopasniju i najsloženiju na svetu

Dizel podmornice ruske pacifičke flote, koje trenutno manevrišu, simulirale su bitku u Zalivu Petra Velikog, najvećem japanskom zalivu, pored ruske obale u regionu Primorje.

Ruska podmornica (Foto: mil.ru)

Informacije o obuci je objavio šef Informacionog odeljenja pacifičke flote, Nikolaj Voskresenski.

“U planovima vojne pripreme… jedna od podmornica je ušla u određenu oblast na prikriven način, otkrila “neprijateljsku“ podmornicu a zatim, zauzimajući povoljnu poziciju, simulirala napad torpedom nakon diverzije kako bi preuzela ofanzivnu poziciju,“ rekao je on.

Istovremeno, posade su obučavane kako da se reše gonjenja od strane “suprotstavljenog broda,“ a takođe su vežbali stvaranje smetnji i lažnih meta.

Vredi napomenuti da je podrška pomorskim manevrima sprovedena od strane spasilačkog broda Igor Belusov.

Pacifička flota je deo ruske mornarice i kontroliše područja Tihog okeana. NJena glavna baza se nalazi u Vladivostoku.

U međuvremenu, ruska projektna kancelarija Lazurit je počela da razvija bespilotnu podmornicu za dugoročne misije koja će ploviti u vodama Severnomorskog puta, rekao je zamenik generalnog direktora Napredne istraživačke fondacije, Igor Denisov.

Direktor dizajna ovog projekta, Viktor Litvinenko je, sa svoje strane, izneo neke detalje o razvoju morskog drona.

Cilj inženjera ovog projekta je da obezbede vazdušno nezavisan, ekonomičan i ekološki prihvatljiv uređaj na anaerobni pogon, a ne nuklearni motor, koji će omogućiti vozilu da putuje veoma velikim udaljenostima.

Dron je dizajniran tako da obezbedi sigurnu navigaciju na Svernomorskom putu i sprovodiće pomorske seizmične nadzorne misije.

Bespilotna podmornica je dobila nadimak Sarma i već ima model sa korisnim teretom. Graditelj planira da izradi još tri dronske demonstracije do 2020. godine, a zatim da vozilo odnese na testiranje u Crnom moru. Planirano je da će 2022-2023. godine vozilo putovati čitavom Severnomorskom rutom, prolazeći 10 hiljada kilometara ispod leda.

“To je veoma složen projekat, i neophodan je za putovanje ovako dugim razdaljinama, bez pojavljivanja, bez komunikacije sa svemirskim satelitima i spoljnim svetom, koristeći sopstveni navigacioni sistem, i za istraživanje okeana uopšte,“ prokomentarisao je Litvinenko.

Saudijski vrh u zatvoru likvidirao još jednog novinara. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojska Rusije-podmornice

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA