Najnovije

''LEPE''NAM GENOCID, A KOLJAČ NA SLOBODI! Ucena u režiji Kardeljevog unuka

Sramna rezolucija EP u kojoj se Beograd uslovljava Srebrenicom i oslobađanje ubice srpskih zarobljenika ogolili licemerje Evrope i Sarajeva

EU i Srbija (Iustracija: Pravda)

Novi uslov za pristupanje naše zemlje EU - da prizna genocid u Srebrenici - uveden je "na mala vrata" u Evropski parlament, i to samo dan pre nego što će sud u Sarajevu osloboditi Nasera Orića za stravične zločine nad Srbima, i to baš u rejonu Srebrenice.

Još jedan zahtev za članstvo Srbije u EU, u poslednji čas je u rezoluciju EP u četvrtak, na plenarnom zasedanju, "ugurao" slovenački poslanik Igor Šoltes, koji je, inače, izvestilac ove evropske institucije za Kosovo.

U njegovom amandmanu "nekim nadležnim organima naše zemlje se zamera što uporno negiraju genocid", iako je Međunarodni sud pravde pre više od decenije presudio da nema krivice Srbije za dešavanja u Srebrenici. Šoltes je prenebregao i Deklaraciju o osudi zločina koji se desio u julu 1995, a koju je Skupština Srbije donela 2010.

Nepuna 24 časa posle ovog, stigao je još jedan udar na Srbiju: apelaciono odeljenje Suda BiH oslobodio je juče Nasera Orića, ratnog komandanta tzv. Armije BiH za Srebrenicu, u obnovljenom postupku, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene nad Srbima, ratnim zarobljenicima, na području Srebrenice, u julu 1992. Reč je o drugostepenoj presudi, a optužbi je oslobođen i Orićev saborac Sabahudin Muhić. Ovom presudom okončan je sudski proces dug skoro dve i po godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to što neko nije osuđen iz političkih razloga ne znači da nije počinio zločine:

- Očigledno je da za nas Srbe neće biti pravde. Očigledno je da naša suza nema roditelja i da će čak i ubijeni, preklani, Slobodan Ilić ispasti kao da je ubijen od ko zna koga ili da je izvršio samoubistvo.

Šef države poslao je i jasnu poruku svima koji bi da unize i unište Srbiju:

- Nikome ne pretimo, ni od koga ništa nećemo, ništa tuđe nam ne treba. Hoćemo da budemo svoji na svome, da budemo na našim ognjištima, da radimo, živimo, a svojim radom ćemo se truditi da budemo uspešniji. To pravo niko ne može da nam oduzme. Ali to što vidite našu brigu i zabrinutost, nemojte slučajno da pomislite da ste videli strah i da možete da pregazite i ponizite Srbiju. Nikada vam nećemo dozvoliti, Srbija i naš narod na kraju pobeđuju.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić napominje, za "Novosti", da rezolucija EP nema obavezujući karakter, ali da dovoljno govori o odnosu Zapada prema našoj zemlji:

- Samo dan pošto je EP usvojio rezoluciju, u Sarajevu je uz povike "Alahu ekber" oslobođen Naser Orić za klanje Srba upravo u mestima oko Srebrenice. To je najbolja slika ovog teatra apsurda u kojem živimo. Naša zemlja je jasno osudila zločin u Srebrenici, iako je MSP presudio da ona nije odgovorna za to. Sa druge strane, nikada nismo dobili nijedno "izvini". To vam sve govori.

Dačić je naveo i da su to pokušaji da se Srbija žigoše kao zemlja koja je kriva za genocid i da je zanimljivo da amandaman u EP dolazi iz Slovenije, u kojoj Srbi nemaju ni status nacionalne manjine.

- S druge strane, poruka jučerašnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe - zaključio je Dačić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će oslobađanjem "dokazanog ubice" Orića odgovornosti biti oslobođeni svi koji su ubijali Srbe:

- Za druge, naši mrtvi nisu vredni ni pravde, ni pamćenja. Presuda je ruganje Orićevim žrtvama, vređanje njihove uspomene i poruka Srbima da njihovi životi i njihove smrti manje vrede od drugih naroda. Presuda će produbiti jaz među narodima u BiH i tako nastaviti da preti ponavljanjem zla za koje nije kažnjen. Sramno.

Novi udar na Srbiju u evropskim institucijama brže-bolje su pozdravile komšije. Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je rezolucija EP samo potvrdila ono što se već znalo i upitao kada će na političku scenu u Srbiji doći snaga koja će se suočiti s tim.

Dačić je pozvao Komšića - za koga kaže da još nije ni ugrejao stolicu na koju je seo, a već je počeo stalno da usmerava žaoke prema Srbiji i našem narodu - da bi mu bolje bilo da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću.

Protest sudije i tzžioca

IZ protesta zbog oslobađajuće presude, njenom izricanju nije prisustvovao sudija Suda BiH Dragomir Vukoje, koji je bio član Sudskog veća. Prema informacijama "Novosti", on je izdvojio mišljenje prilikom odlučivanja, smatrajući da je Orić trebalo da bude osuđen za ratne zločine počinjene u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, gde su, prema optužnici, ubijena najmanje tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Izricanju presude nije prisustvovao ni tužilac Miroslav Janjić, koji kaže da je postalo potpuno očigledno da pravde za Srbe neće biti. On tvrdi da odbrana ni na jedan način dokazima nije dovela optužnicu u pitanje.

Šta je rekao MSP

Međunarodni sud pravde je 2007. odlučio da naša zemlja nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, odnosno da "Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osoblje koji su delovali u smislu odgovornosti kako je to predviđeno u međunarodnom pravu ili kroz kršenje svojih obaveza po sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida". Sud je zaključio i da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, ali je, prema mišljenju Suda, kriva što nije učinila sve što je u njenoj moći da se on spreči.

Ucena u režiji Kardeljevog unuka

Autor "srebreničkog amandmana" je Igor Šoltes (53), advokat iz LJubljane, unuk poznatog slovenačkog i jugoslovenskog komuniste Edvarda Kardelja. Prošle godine u EP je izabran za izvestioca za Kosovo, a čim je preuzeo novu dužnost rekao je da mu je prvi radni zadatak da natera ostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to urade.

Kosovom se, na žalost svih nas, predano bavio i Šoltesov deda, koji je, između ostalog, imao i ideju da se južna pokrajina podeli na tri dela - jedan bi pripao Srbiji, drugi Makedoniji, a treći Crnoj Gori. Kardelj je bio jedan od idejnih tvoraca Ustava iz 1974, koji je otvorio vrata raspadu Jugoslavije. Kasniji nacionalistički zahtevi kosovskih Albanaca za nezavisnost takođe su posledica ovog Kardeljevog "pravnog čeda".

Kako je ubica Srba odlikovao ubicu Iračana, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija na mapi svta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA