Najnovije

IAKO JE ČLANICA NATO I EU: Slovačka izričito protiv formiranja vojske Kosova!

Slovačka se izričito protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, poručio je danas premijer Slovačke Peter Pelegrini.

Petar Pelegrini (Foto: Jutjub)

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - ne menja.

Dijalog vidimo kao jedini put, poručio je on.

Na pitanje novinara šta ako se obistine pretnje Prištine i bude formirana tzv. Vojska, on kaže:

"Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU. Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja."

Kako je rekao, Priština mora da dobije jasan signal da ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi.

"Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije", zaključio je Pelegrini.

Brnabić je rekla da je Pelegrinija upoznala sa teškom situacijom u kojoj se Srbija nalazi, o "teškom novembru", taksama koje je uvela Priština i ogromnoj zabrinutosti Beograda zbog najava o formiranju tzv. vojske.

"To smatramo najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan, i opredeljeni smo za dijalog", istakla je ona.

Zamolila je, kako kaže, Slovačku da utiču u EU da se vratimo dijalogu a ne da podižemo barijere.

"Zahvalni smo i na stavu o tzv vojsci", dodala je premijerka.

Brnabić je podsetila da je Slovačka jedna od pet članica EU koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna.

"To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost", rekla je ona.

Brnabić ističe da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u 21. Veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku.

"Idu praznici a mi ne znamo da li će Srbi imati grejanje ili lekove i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, da govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost", rekla je ona.

Kako je istakla, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelni stav.

"Prenela sam Pelegriniju zahvalnost srpskog naroda. To nećemo zaboraviti, taj postojan stav. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekla je ona.

Tokom posete, premijerka će sa slovačkom ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom obići "Klijent centar" MUP-a Slovačke, modernom centru za usluge u kome se mogu dobiti sve vrste dokumenata.

Biće održana i prezentacija novih tehnoloških rešenja u oblasti e-uprave.

Na kraju posete, Brnabićeva će sa slovačkom ministarkom kulture LJubicom Lašakovom otvoriti izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice.

Brnabić će, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom, posetiti "Klijent centar" Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde će joj biti predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizaciji javne administracije, kao i sajber bezbednosti.

Posetu Slovačkoj premijerka Brnabić završiće otvaranjem izložbe naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice.

Brnabić će izložbu otvoriti zajedno sa slovačkom ministarkom kulture LJubicom Lašakovom, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima. 

Srbija radi za Rusiju, kaže Haradinaj. Pročitajte OVDE šta još kaže.

Izvor: Tanjug
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS