Najnovije

POČELA REHABILITACIJA PRIPADNIKA PRINC EUGEN DIVIZIJE: Srpski sudovi im vraćaju kuće i njive

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, a država je, posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive! Po rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, ovakvih slučajeva je sve više, ali će se Agencija ipak oglušiti o odluku Upravnog suda.

Oficiri Princ Eugen divizije (Foto: Jutjub)

- Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS Princ Eugen divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti - kaže Sekulić.

Ovakva praksa počela je presudom od pre dve godine, kada je Upravni sud poništio odbijajuće rešenje Agencije za restituciju i Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, o vraćanju imovine naslednicima A. M., kog je Vojni sud osudio na smrt streljanjem 1944. kao ratnog zločinca. U presudi je navedeno da je bio član ustaškog pokreta od 1941. i sarađivao sa ustaškim agentima, koji su se okupljali u njegovoj kući. Upravni sud je, pak, naveo da je A. M. rehabilitovan, čime su poništene sve prethodne presude i stekli se uslovi za restituciju.

U skladu sa takvim stavom Upravnog suda, Ministarstvo finansija moralo je da poništi i ostala odbijajuća rešenja Agencije za restituciju, pre svega za pripadnike SS Princ Eugen divizije, koje su sudovi rehabilitovali. Reporter "Novosti" imao je uvid u tri takva rešenja u vezi sa pripadnicima SS snaga iz Srpske Crnje, Vršca i Zrenjanina.

- Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Zato po zakonu nemaju pravo na povraćaj - ne odstupa Sekulić.

Zanimljivo je i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato npr. uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

SS divizija Princ Eugen bila je nemačka Vafen-SS brdska divizija, u početku sastavljena isključivo od dobrovoljaca, folksdojčera, ali su kasnije pripadnici mobilisani. Važila je za najozloglašeniju nemačku jedinicu, a njeni komandanti su posle rata osuđeni za ratne zločine u selu Kriva Reka, na Kopaoniku, kada su krenuli u obračun sa četnicima Dragutina Keserovića.

U Krivoj Reci ubili su 120 civila, spalivši ih u crkvi! U drugim selima na Kopaoniku likvidirali su 300 civila, a u selima na Goču 250. Tokom "Operacije Kopaonik" ubili su ukupno 670 seljaka. Divizija je bila okosnica nemačkih snaga 1943, u Četvrtoj i Petoj neprijateljskoj ofanzivi, odnosno operacijama "Vajs" (Bitka na Neretvi) i "Švarc" (Bitka na Sutjetsci).

Koliko je Nemcima bila dragocena, najbolje pokazuje podatak da je Himler lično doleteo u Kraljevo, 1942. godine, da izvrši smotru njenih pripadnika.

Kakva tajna je tkrivena u arhivima Istočne Nemačke, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kriva Reka nije bila kriva

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA