Najnovije

ULTIMATUM IZ BERLINA: Pozadina sporazuma koji je razljutio Plenkovićeve protivnike - "U Šengen možete samo preko Marakeša!"

"Za Hrvatsku je dobro što nije dizala tenzije oko Marakeškog sporazuma. Da se kojim slučajem povela za onim zemljama EU koje su iskazale rezervu prema Sporazumu, sigurno je da u centrima moći u Evropi, pre svega u Berlinu i Parizu, to ne bi bilo dobro primljeno”, rekao je za hrvatski Globus ugledni diplomata iz zemlje koja je vrlo uticajna u Evropskoj uniji.

Andrej Plenković (Foto: Jutjub)

Prihvatanje Marakeškog sporazuma, uverava, za Hrvatsku je pre svega ulaznica za Šengen.

“Vi sada morate Briselu pogotovo novoj Evropskoj komisiji koja tek dolazi, pokazati da ste odlučni u procesu zaštite evropskih granica, ali istovremeno i široki kada je reč o pravima onih koji učestvuju u legalnim migracijama. Da ste sledili Mađarsku i druge evropske zemlje koje nisu poslale predstavnika na UN-ovu konferenciju u Marakeš, gde je prihvaćen Globalni sporazum o migracijama, doveli biste u pitanje svoj brzi ulazak u Šengen. Zato je dobra je odluka da je gospodin Božinović otišao u Maroko”, kaže visoki diplomata.

Premijeru i njegovu timu, pre svega ministru Božinoviću, sasvim je jasno da ulazak u Šengen nije samo tehničko nego i političko pitanje i da put do tog cilja vodi preko Marakeškog sporazuma. Sve što bi u ovom trenutku za Hrvatsku moglo biti u evropskim krugovima kontraproduktivno odrazilo bi se i na skori ulazak u šengenski prostor. Zato je i Plenković preuzeo inicijativu oko Marakeša i nije želeo da dopusti da se ponovi cirkus kao s Istanbulskom konvencijom, nego da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja razumie problem i koja ima snage uhvatiti se s njim u koštac.

Novi fijasko razjedinjene i neorganizovane tvrde desnice dokaz je da Andrej Plenković i “njegov” HDZ suvereno vladaju desnim centrom i da Marakeški sporazum nije bio repriza Istanbulske konvencije.

Skup u Marakešu i Globalni sporazum o migracijama trebao je za Plenkovićeve oponente biti nova prilika za obračun na političkoj sceni, po uzoru na zemlje u kojima ultradesnica ima sve veći uticaj. Danima se tako pokušavalo lansirati da će taj Sporazum dovesti Hrvatsku u gotovo nepodnošljiv položaj kada krene novi izbeglički talas. Desnica je, po uzoru na Viktora Orbana, pozivala na to da se ne ide u Marakeš, ali zaboravila je da ionako gotovo niko od izbeglica nema ni u primisli želju da ostane u Hrvatskoj.

Ali, kada je Hrvatskoj diskretno poručeno da bude oprezna s Marakeškim sporazumom jer je čeka mnogo veći i značajniji zalogaj, ulazak u šengenski prostor, čak i oni koji su želeli da ponovo ugrabe neki poenčić “protiv Plenkovića” su morali da ustuknu. Na vetrometini su ostali samo oni koji u političkom životu Hrvatske izazivaju podsmeh i do kojih ionako niko ništa ne drži, piše Globus.

“Sigurno je da bi i u HDZ bilo većeg otpora za odlazak Davora Božinovića u Maroko da se nije u međuvremenu dogodilo nekoliko stvari. Pre svega Plenković je znatno ojačao u odnosu na vreme kada se ratificirala Istanbulska konvencija, a desna struja u stranci ostaje bez podrške Milijana Brkića koji se bori za političko preživljavanje. Ovi drugi koji bi želeli da budu oponenti Plenkoviću boje se i vlastite senke, kalkulišu i procenili su da nije vreme da ponovo, barem diskretno, okrenu leđa stranačkom šefu”, kaže istaknuti član HDZ.

Pročitajte OVDE kako je jedan Zadranin prepravio grafit i postao hit na društvenim mrežama.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

“Pelješki most i Šengen strateški ciljevi Hrvatske”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA