Najnovije

POHOD NA RUSIJU: Poljska zove NATO da se šire po Evropi

POLJSKA - Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da Poljska želi da NATO rasporedi značajne snage i opremu u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi osigurao bezbednost u regionu u situaciji kada, kako smatra, Rusija postaje agresivnija.
NATO (Foto: nato.int)

NATO (Foto: nato.int)

Poljska, bivša čanica Varšavskog pakta, biće u julu domaćin NATO samita i ocekuje se da će tom prilikom tražiti pojačano prisustvo snaga NATO na svom terenu i u istočnoj Evropi. Rusija je rekla da će uzvratiti na bilo kakav potez te vrste, a i neke članice NATO, uključujući Nemačku, skeptične prema ovoj ideji upravo da ne bi antagonizirale Moskvu, prenosi Rojters. „Danas sve ukazuje na potrebu da imamo značajno prisustvo kako vojnih jedinica tako i infrastrukture na tlu centralnoevropskih zemalja kao i dobro razrađen sistem tih jedinica i odbrane ukoliko dođe do bilo kakve agresije“, rekao je Duda na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. On je dodao da želi da to prisustvo bude što trajnije. Neke vlade su tražile da NATO uspostavi stalno prisustvo trupa u bivšim zemljama Varšavskog pakta ali NATO je umesto toga ponudio da pojača vojne vežbe i rotira snage u regionu. Stoltenberg je međutim, kako se čini, danas pokazao simpatije za stav Poljske. „NATO sada ima stalno vojno prisustvo u regionu čiji je Poljska deo. Verujem da ćemo posle samita u Varšavi videti veće prisustvo NATO u Poljskoj nego ikada ranije“, rekao je on. Rusija je u svojoj vojnoj doktrini navela NATO kao glavnu pretnju po sopstvenu bezbednost u trenutku kada su odnosi sa Zapadom pogoršani zbog sukoba u Ukrajini.
Pročitajte još:POKOŠEN: Usijana glava uvek dobija metak! (VIDEO)UHAPŠEN PRVI SILOVATELJ IZ KELNA: Noć užasa – evo kako je to bilo! (VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA