Najnovije

DANAS SE LEGALIZUJE TERORISTIČKA OVK: Priština formira vojsku

Skupština samoproglašenog Kosova danas treba da usvoji zakone koji će omogućiti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Tzv. vojska Kosova (Foto: Jutjub)

Na sednici, čiji je početak zakazan za 10 sati, poslanici će se izjašnjavati o zakonima o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama.

Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene Ustava, čemu se protivi Srpska lista, bez čijih glasova nije moguće izglasati ustavne promene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da Priština ni po jednom međunarodnom aktu nema pravo da formiraju vojsku i da je KFOR dobio mandat od UN po rezoluciji 1244 da razoruža sve albanske oružane formacije.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će u biti usvojeni zakoni kojima će biti omogućena transformacija KBS u kosovsku vojsku i da to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke "OVK".

Drecun je za RTS naveo da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja i da očekuje usvajanje zakon, ističući da će kosovska vojska biti nelegalna formacija, suprotna rezoluciji 1244 i samom takozvanom ustavu Kosova.

Prema njegovim rečima, to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke OVK koja je trebalo da bude razoružana nakon dolaska međunarodnih snaga.

Drecun poručuje da je to jednostran potez kao rezultat političkog nasilja nad srpskim narodom.

Predsednik odbora za KiM smatra da sada Albanci neće preduzimati nikakve ozbiljnije akcije ali da je uvek tu opasnost da se ta formacija upotrebi protiv srpskog naroda.

Objašnjava da će biti promenjen mandat KBS i da će biti formirano ministarstvo odbrane. Kako kaže, dosadašnja formacija je imala zadatak da pomaže civilnim vlastima u kriznim situacijama, ali je uprkos tome bila naoružana dugim cevima.

Sada će im mandat biti zaštita suvereniteta i integriteta, a otvoren im je put i za učešće u međunarodnim misijama. Drecun napominje da je posebno opasno to što je predviđeno da pružaju podršku civilnim vlastima, što znači da bi Priština mogla da ih upotrebi da uspostavi kontrolu nad nekim delom severa Kosova i Metohije.

Drecun ističe i da će tom formacijom da rukovode ljudi kao što su Rustem Beriša i Rahman Rama, za koje kaže da su bivši pripadnici OVK.

Govoreći o tome što su se čule protivurečne poruke iz NATO-a o transformaciji KBS, Drecun je rekao da se mnogo zemalja protivi tome, ali da celim procesom rukovode SAD.

Kada je reč o konvoju Kfora koji je juče ušao na sever Kosova, Drecun je rekao da su oni ranije saopštili da će obavljati aktivnosti kako bi imali pojačanu viljdivost. Dodaje da, ako je to u funkciji sprečavanja nasilja koje sprovode Albanci, onda je to u redu, ali napominje da bi zato Kfor trebalo da bude vidljiviji južno od Ibra.

"NJihov mandat je da garantuju i obezbede punu bezbednost srpskog naroda na KiM i da spreče bilo kakvo nasilje od strane Prištine", naveo je Drecun.

Dodaje da Srbija ne upućuje nikakvu pretnju ali da traži od Kfora i NATO-a da realizuju svoj mandat i ne dozvole da srpski narod bude ugrožen. Kako kaže, sa druge strane Beograd šalje poruku da se neće dozvoliti rasplamsavanje krize.

Kada papa Frnja dolazi u Crnu Goru, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/FoNet/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Drecun o formiranju kosovske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA