Najnovije

GADAFIJEVI ADVOKATI BRANE TERORISTE OVK! Posebno su specijalizovani za slučajeve terorizma! A evo ko je odlučio da zastupa žrtve!

Na spisku branilaca Specijalnog suda za zločine na Kosovu i Metohiji zasad se nalazi 118 advokata, od kojih su najpoznatiji specijalizovani za slučajeve terorizma, a klijenti su im bili i članovi Gadafijeve porodice.

OVK, (Foto: Jutjub)

Mnogi su učesnici procesa koji su se vodili pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, poput Amerikanca Gregorija Gaja Smita. Smit je bio jedan od branilaca generala Momčila Perišića, koji je u Sheveningenu oslobođen za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Branio je i Idriza Baljaja, jednog od komandanata OVK, koji je u Hagu oslobođen zajedno sa Ramušem Haradinajem. 

U advokatskoj beležnici Nikolasa Kaufmana, britanskog advokata izraelskog porekla, nalazi se veliki broj poznatih ličnosti, a među njima su i deca ubijenog libijskog predsednika Gadafija - Said i Ajša. NJegov klijent je i potpredsednik Demokratske Republike Kongo Žan Pjer Bemba, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora za ubistva, silovanja i pljačke koje su počinili vojnici pod njegovom komandom na teritoriji Centralnoafričke Republike, 2002. i 2003. Savetovao je i komandanta najvećeg tajnog zatvora Crvenih Kmera Kaing Guenk Eava, osuđenog na doživotni zatvor.

Britanac Benatan DŽoel odbranio je učenika iz Londona Erola Incedala, optuženog za pripremu terorizma u Londonu, a u jednom od tekstova o njemu piše: "U proteklih deset godina gotovo da nije bilo značajnog suđenja za terorizam u kojem se DŽoel nije pojavio".
 
Advokati sa spiska dolaze iz Srbije, Albanije, SAD, Velike Britanije, Švedske, Kanade, Makedonije, Italije, Holandije... Na njemu se nalazi 28 branilaca iz naše zemlje, a kako saznajemo u Advokatskoj komori Srbije, zasad ih se prijavilo 33 iz centralnog dela naše zemlje, i biće ih još. Neki zahtevi se i dalje ispituju i prijave dopunjuju. 

Svi advokati morali su da se izjasne da li se "specijalizuju" za slučajeve odbrane optuženih ili za zastupanje žrtava. 

Gotovo svi branioci Albanci sa Kosova su se izjasnili da žele da budu u timu odbrane. Naši advokati su, pak, mahom izabrali da budu zastupnici žrtava, mada ima i onih koji su zaokružili obe opcije.

Da zastupa oštećene želi i švedski advokat Goran Hjalmarson koji je zastupao prava žrtava genocida u Ruandi, 1994. godine. Isto je tražila i Nataša Dobreva, Bugarka koja je u svojoj zemlji osnovala mrežu advokata za žrtve trgovine ljudima. Zastupala je i prvi sudski slučaj promene pola u ovoj zemlji, a ima i zapažene rezultate pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

Advokat Nebojša Vlajić, jedan od branilaca Specijalnog suda, kaže da je spisak advokata jedan od uslova da bi sud uopšte počeo da radi: 

- Videćemo šta će se dešavati u januaru, za kada su zakazana prva saslušanja. Spisak advokata je uslov da sud profunkcioniše i stalno će se širiti, jer ukoliko optuženi zatraži da ga zastupa neki drugi branilac, koji nije na spisku, sud može da ga uvrsti ukoliko ispunjava kriterijume - objašnjava Vlajić. 

Na spisku branilaca je i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

On je potvrdio da bi srpski zastupnici sledećeg meseca u Beogradu trebalo da se sretnu sa predstavnicima Odeljenja za odbranu i Odeljenja za žrtve. 

- AKS će učiniti sve da omogući sastanak sa predstavnicima Tribunala u Komori, na kom bi se razjasnila sva pitanja od značaja za rad suda. Najviše nas zanima kada tačno sud počinje sa radom, na koji način će biti dodeljivani predmeti, kakve će biti tarife, da li branilac može da odbije predmet... - kaže Gostiljac.

Glavni švedski radio objavio je da će predsednik privremenih organa u Prištini Hašim Tači biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK. 

Sveriges radio takođe navodi da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu i Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine.

Pročitajte OVDE novu kolumnu Lazanskog.

Izvor: Kurir/Novosti
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sud za OVK – ističu mandati, smenjuju se tužioci, a optužnica još nema.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA