Najnovije

DAČIĆ: Važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda poteza Prištine

Ministar Ivica Dačić rekao je za RTS da je predsednik Srbije na sednici Saveta bezbednosti izneo genezu probelma sa kojima se suočavamo, spremnost za dijalog i konstruktivan pristup, a sa druge strane jasno protivljenje unilateralnim potezima Prištine koje je navikla da čini u poslednjih 20 godina.

Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

U Savetu bezbednosti UN razgovaralo se o Kosovu i Metohiji posle odluke parlamenta u Prištini da formira vojsku i ministarstvo odbrane.

Gostujući u emisiji Oko na RTS-u, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić na sednici SB UN izneo na jedan veoma arguemtovan način sve ono što predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

Kako kaže, same UN, pa i Unmik se uglavnom faktografski odnosi prema onom šta se dešava i veoma retko iznosi neke stavove, a Unmik bi, smatra Dačić, trebalo da zatraži održavanje ove sednice jer se flagrantno krši tekst Rezolucije.

Govoreći o govoru ruskog ambasadora na sednici SB, Dačić kaže da je Rusija potpisala svoj zahtev za održavanje sednice.

"Oni su ponovili da mi tražimo da se poštuje Rezolucija i da se donese odluka o demilitarizaciji, raspuštanju bilo kakve oružane formacije van Kfora na KiM", kaže Dačić.

Sa druge strane, kod Tačija je reč o političkoj priči, reč je o lažima, kaže Dačić. 

Svako će izneti svoje stavove i moći će se na jasan način videti ko šta misli i kakva opravdanja daju za poteze Prištine, ističe Dačić.

Prema njegovim rečima, Vučić je izneo genezu probelma sa kojima se suočavamo, spremnost za dijalog i konstruktivan pristup, a sa druge strane jasno protivljenje unilateralnim potezima Prištine koje je navikla da čini u poslednjih 20 godina.

Dačić je podvukao da je predsednik Vučić nastupio oštro i dovoljno diplomatski. 

Osvrnuvši se na tvrdnju Tačija da su Albanci uvek bile žrtve, Dačić kaže da svi oni koji sede u prištinskoj vlasti nose uniforme i te pozicije su dobili na zločinima nad Srbima i drugim manjinskim zajednicama.

Ministar kaže da ne stoji priča o 20.000 hiljada žrtava silovanja. Kada im je upućen poziv da se prijave žrtve silovanja, prijavilo se, kaže, njih 800, a pravo na odštetu je odobreno za svega njih 100. 

Dačić kaže da je logika Prištine da oni sve dovode u poziciju svršenog čina i smatraju da nema potrebe da se bilo šta preispituje. Odbili su razgovor sa tome sa EU.

Podsetio je da je danas bio neprijatan sastanak u Briselu jer je došlo do otvorenog sukoba i otkazana konferencija za novinare Haradinaja, Mogerinijeve i Hana.

"Priština ne želi razgovore o kompromisima" 

Ministar podseća da je učestvovao na dvadesetak sednica SB i kaže da u suštini ovde niko ne raspravlja o Rezoluciji osim Srbije, Rusije i Kine. 

Priština ne želi da razgovara o kompromisima već želi da uđe u fazu da se razgovara na višem nivou, da učestuvju i SAD, jer nisu zadovoljni Evropskom unijom. To su nerealni zahtevi, rekao je Dačić. 

Bilo bi sa aspekta međunarodnog prava opravdano da se odluka poništi i da se ne dozvoli formiranje vojske, dok je Kfor na Kosovu, kaže Dačić.

"Pošto to neće biti moguće, važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda poteza Prištine, da se zaustavi dalje esklalacije i da se ne dozvoli da dođe do bilo kakvog fizičkog napada", kaže Dačić.

"Ovo nije samo pretnja za bezbednost Srba koji žive na KiM, ovo je pretnja regionalnom miru i stabilnosti. Nećemo nastaviti dijalog bez ukidanja besmislenih odluka", zaključio je Dačić.

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković izdvojio je dva najvažnija akcenta sa početka sednice o Kosovu - pokušaj da se natera Savet bezbednosti da reaguje i Tačijev pokušaj da izazove neku vrstu simpatija kod članova SB UN. 

Novinar Miroslav Lazanski rekao je da je govor predsednika Vučića bio pravno utemeljen i dobro strukturiran i da je naveo sve dokumente po kojima Kosovo ne može da ima vojsku i šta je sve prekršeno.  

Amerika izgubila Arktik od Rusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Bilo bi dobro da Kosovo vrati ono sto je Srbija ulagala

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA