Najnovije

KURTIJU STIŽE PORUKA IZ BRISELA: Prestani da izmišljaš

Prištinski ekstremista Aljbin Kurti, samoproglašeni 'premijer Kosova', očigledno je iznervirao evropske zvaničnike svojim optužbama da izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i šef diplomatije EU favorizuju Beograd!

Kurtiju je bukvalno iz Brisela poručeno da prestane da izmišlja i da ispuni svoje obaveze, pre svega da formira Zajednicu srpskih opština!

Ovo je juče rekao Peter Stano, portparol EU, ističući da Lajčak uživa punu podršku Brisela i da im ne pada na pamet da komentarišu Kurtijeve laži.

- Nećemo komentarisati izjave Aljbina Kurtija, posebno one koje sadrže neosnovane optužbe. Članice EU su istakle da u potpunosti podržavaju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i u potpunosti podržavaju pomoć Srbiji i Kosovu da dođu do faze normalizacije odnosa. Sve članice EU daju punu podršku posrednicima i specijalnom izaslaniku, a svih 27 članica izričito očekuju da Kosovo i Srbija nastave da sprovode svoje obaveze bez daljeg odlaganja – rekao je Stano.

Šiptari u šoku

Da su stranci prilično ljuti na Kurtija, osim Stanove izjave, dokazuje i vanredni sastanak Miroslava Lajčaka sa podsekretarom u Ministarstvu odbrane SAD Derekom Šoulom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

- Uvek je korisno ponovo potvrditi da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu daljeg puta - najavio je Lajčak, dok se Derek Šole, koji se prethodno sastao sa 'predsednikom Kosova' Vjosa Osmani, pozvala Prištinu da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom.

Razgovor sa Vjosom Osmanijem o našoj zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi deeskalacije tenzija i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi kroz EU u cilju normalizacije odnosa sa Srbijom. To je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija“, objavio je Šole na društvenim mrežama.

Komentarišući sve ove navode, advokat Milan Antonijević kaže da će se ozbiljnost SAD i EU pokazati samo ako se pooštre sankcije Prištini.

– Priština ne razume trenutak u kome se nalazi, kao ni ozbiljnost svojih međunarodnih partnera, kao i onih koji su na prethodnim rundama dijaloga iz EU i SAD bili jasni da neće odustati od onoga što Priština je potpisala da neće odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština, kako bi se vratila bezbednost na teritoriju celog Kosova i Metohije. Sve su to jasne poruke. Moguće je da ih trenutno ne razumeju, da diplomatski jezik nije dovoljno glasan i jasan, ali diplomatski jezik treba shvatiti zaista ozbiljno, kao i svaku poruku. Sankcije koje mogu biti pooštrene samo će pokazati ozbiljnost naših međunarodnih partnera, SAD i EU i svake zemlje članice EU posebno. Mislim da je to nešto što treba tražiti – ističe Antonijević.

Samo pričaš

Ričard Grenel, bivši američki izaslanik za dijalog i savetnik Donalda Trampa, pak, ocenjuje da Amerikanci ne čine dovoljno da smire Prištinu, pa je upitao Dereka Šola da li je tokom sastanka sa Vjosom Osmanijem bilo reči o formiranju ZSO i izbori na severu Kosova.

- Jeste li joj rekli da treba raspisati izbore? Šta je sa zahtevom za formiranje Zajednice srpskih opština? Tvoje reči su bla-bla-bla... To govoriš već godinu dana. To ste tražili 3. juna. Oni (Priština) vas ignorišu - zaključio je Grenel.

Prištinski tužilac Beograd na sve adrese

Takozvana "ambasada Kosova" u Briselu poslala je juče "verbalnu notu" svim stalnim predstavnicima 27 zemalja EU u kojima iznosi zamerke i kritike na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, tvrdeći da je pristrasan i da razgovor se pretvorio u 'dijalog Kosova i Lajčaka'! Lajčaku se u pismu zamera što nije reagovao na „kršenje sporazuma od strane Srbije“, jer Beograd nije snosio nikakve posledice za „tako očigledno kršenje sporazuma“.
Naša stalna zabrinutost bila je što je Lajčak odbio da u plan uvrsti članove koji Srbiji nameću obaveze koje su bile ključne za pristanak Kosova na sporazum. Krajnje je nepravedno insistirati da Kosovo ispuni svoj kraj sporazuma, a da ne insistira na tome da Srbija ispuni svoj kraj, pogotovo što je predsednik Srbije više puta obećao da to neće učiniti“, navodi se u dopisu.

DUDA OBRUSIO KIJEVU: Ukrajina je davljenik koji može da vas povuče na dno

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA