Najnovije

KATOLIČKI NADBISKUP: Naše divno srpsko more!

Bio je 1918. godine pobornik ideje ujedinjenja Crne Gore i Srbije i priznao, podržao i pozdravio u ime rimokatoličke zajednice odluku Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori.

Crnogorska obala (Foto: Pixabay)

Dr Nikola Dobrečić je bio srpski rimokatolički sveštenik, jedan od najpoznatijih nadbiskupa barskih i primasa Srbije, patriotski Srbokatolik, obnovitelj rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, reformator, pesnik, dobrotvor, teolog i filozof, zadužbinar, osnivač nadbiskupske rezidencije u Baru.

Dobrečić je rođen u mestu Bartula kod Starog Bara, 28. januara 1872, u katoličkoj porodici Staničić,  a umro u Zagrebu, 14. novembra 1955.

Kako vodi poreklo iz zaseoka Dobreci, po tome će i nositi prezime što je bila praksa u tom vremenu.

Smrću Milinovića, 1912. godine ga je rimska kurija odabrala za novog barskog nadbiskupa i srpskog primasa. Kao poglavar Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, redovno ju je predstavljao u Skupštini Kraljevine Crne Gore i tesno sarađivao sa crnogorskim vlastima  i dvorom Petrovića, sve do bekstva kralja Nikole 1916. godine u jeku pada pod okupaciju Centralnih sila tokom Prvog svetskog rata, što ga je posebno ozlojedilo i razočaralo u politiku kralja Nikole. Prvi svetski rat je prva instanca kada je pokazao svoje srpsko-crnogorsko rodoljublje i patriotizam kroz pisanu delatnost moralne podrške komitama iz pokreta otpora.

Bio je 1918. godine pobornik ideje ujedinjenja Crne Gore i Srbije i priznao, podržao i pozdravio u ime rimokatoličke zajednice odluku Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori koja je zbacila vladajući dinastiju Petrovića i proglasila bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom sa dinastijom Karađorđevića.

Tokom odlučivanja o novom beogradskom nadbiskupu 1923. godine, bio je kandidat srpsko-hrvatsko-slovenačke vlade Nikole Pašića, ali to mesto nije dobio. U Baru je 23. oktobra 1923. godine ugostio na ručku kralja Aleksandra Karađorđevića (sa vladajućom dinastijom je bio u dobrim odnosima), koji mu je nazdravio:

„U Baru na ovom prvom koraku slobodnog srpskog mora dižem čašu za vaše blagostanje.”

.. na što je dr Nikola pozdravio kralja u ime celog „srpskog primorja“:

„Naročito ovo divno srpsko Primorje, ovaj staroslavni grad Bar, [..] od Vašeg Veličanstva [..] očekuje da bude glavna luka pri izlazu transbalkanske železnice. Ova železnica koja bi prolazila kroz Crnu Goru i sišla na Bar, usrećila bi Crnu Goru a Vaše veličanstvo i Vaša kraljevska vlada zadužili bi Crnu Goru za večna vremena.”

Nikola Dobrečić je doneo preporod barskoj arhiepiskopiji, 1927. godine je pod njim izgrađena arhibiskupska palata koja ostaje rezidencija barskih arhibiskupa i primasa Srbije do današnjega dana, a bila je sedište kulturnog života grada Bara u njegovo vreme, kada je u njoj nastupalo i izvodilo opere poznato iz tih krajeva muzičko-pevačko i pozorišno društvo „Bratimstvo“, sastavljeno iz mešovitog hora i skromnog orkestra.

Nikola Dobrečić je, pored svog maternjeg srpskog, poznavao još osam drugih jezika. On je autor velikog broja pesama posvećenim crnogorskim i srpskim državnicima i crkvenim velikodostojnicima, na srpskom, latinskom, francuskom i italijanskom jeziku.

Na svojoj ličnoj zadužbinskoj katoličkoj crkvi koju je podigao uz arhiepiskopsko sedište, crkvi Svetog Nikole, je srpski i ćirilicom utisnuo svoje arhibiskupsko geslo: „Za Boga i za svoj narod.”

Kakvu poruku je poslao knez Lazar iz Kosovske Mitrovice, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Barska nadbiskupija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA