Najnovije

SRBIJA PREOKRENULA IZGUBLJENU BITKU: Počelo je sa povlačenjem priznanja, a sada ceo svet rešava pitanje Kosova

Pažnja celog sveta ponovo je usmerena na rešavanje pitanja Kosova, a diplomatsko delovanje Beograda u poslednjih pet godina dovelo je do brojnih povlačenja priznanja lažne države, pa su Albanci, shvativši da će morati da pristanu na kompromis, počeli da povlače očajničke poteze, poput podizanja carina na sto odsto za robu iz Srbije.

Kosmet (Foto: ilustracija)

Srbija je uspela da ubedi veliki broj zemalja da povuče priznanje Kosova, a to je veoma neuobičajen postupak u diplomatiji.
Snažna aktivnost naših političkih predstavnika vratila je pitanje južne srpske pokrajine za pregovarački sto, a od rešenja koje je za mnoge bilo već konačno, sada su sve opcije otvorene.

Porazi lažne države

Pored čak dvanaest zemalja koje su povukle priznanje Kosova, Priština je redom dobijala i šamare na drugim poljima. Neuspeh da uđu u Unesko i otmu srpsko nacionalno i versko blago na Kosovu, razbesneo je Albance, a onda su redom krenuli i drugi porazi.

Priština nije ušla u Interpol, a nakon toga Albanci povlače očajnički potez i silom i terorom nad Srbima, pokušavaju da spreče rešenje koje im, naravno neće ići u korist jer shvataju da ne mogu dobiti ono što žele.

Tači i Haradinaj ubrzo su uveli takse na robu iz Srbije od sto odsto i tako pokušavaju da pod pritiskom iznude priznanje Kosova od strane Srbije, ali i da izgrade bolju poziciju u međunarodnim krugovima.

Međutim, po svemu sudeći, Albanci su pucali sebi u nogu. Pred očima međunarodne zajednice razotkrilo se ko zapravo ne želi kompromis i rešenje, kao i da je Priština zapravo ta prepreka koja stoji na putu boljoj budućnosti za oba naroda.

Nakon formiranja „Vojske Kosova“, ceo svet se ponovo uključio u rešavanje problema Kosova, shvativši da Albanci krše sve norme međunarodnog prava, pa i sopstvene zakone, ugoržavajući mir i stabilnost na Balkanu.

Srbiju ponovo poštuju

Okolnosti su se po Srbiju svakako promenile i ponovo smo za pregovaračkim stolom gde postoji sasvim dobra šansa da rešimo sporna pitanja sa Albancima koji će ovog puta biti pritisnuti od svojih saveznika.

O tome svedoče i pisma američkog predsednika Donalda Trampa Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju gde ih on poziva da iskoriste ovu priliku i reše sporna pitanja izmeđi Beograda i Prištine. To je ogroman pomak koji svedoči o sve boljoj poziciji Srbije čak i u očima tradicionalno nenaklonjenih nam Amerikanaca. Odnos SAD prema pitanju Kosova je napredova u korist Srbije. Od stava da je pitanje rešeno porglašenjem nezavisnosti do sasvim novih pokazatelja i izjava najviših zvaničnika Stejt departmenta koji pozivaju obe strane na dogovor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je pismo u kome je Tramp čak dva puta istakao kao je predsednik Srbije najznačajniji lider u regionu, a takav epitet prethodno je dobio i od najmoćnijeg lidera EU, nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nesumnjivo je da sada u čitavom svetu, od SAD preko EU, Rusije, pa i Kine, postoji politička volja da se pitanje Kosova reši, a da to rešenje nikako ne bude na štetu Srbije.

Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Briselu i kako je "pukla tikva"? Federiki pukao film, sevale varnice! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da se ne zaboravi: Martovski pogrom nad Srbima na Kosovu 2004

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA