Najnovije

AFRIČKA KUGA STEŽE OBRUČ OKO SRBIJE: Bolest svinja nam je preblizu! Registrovano je 1.000 žarišta, sazvan štab za vanredne situacije!

Zbog alarmantnog podatka da je u susednoj Rumuniji prisutna opasna bolest - afrička kuga svinja, u severnom Banatu sazvana je vanredna sednica Saveta Upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije. S obzirom da je u Rumuniji registrovano već 1.000 žarišta bolesti, a više od 50.000 svinja je uklonjeno, Srbija mora da bude na oprezu, apeluju nadležni.

Svinja (Foto: Pixabay. com)

Kako je istakao doktor veterinarske medicine Tibor Molnar, iz Specijalističkog veterinarskog instituta iz Subotice, afrička kuga je bolest koja napada domaće i divlje svinje, ne prelazi na druge životinje, niti na čoveka, ali protiv ove bolesti ne postoji način lečenja. Bolest se prenosi preko inficiranih svinja, a takođe i preko proizvoda od inficiranih svinja, pre svega tehnički neobrađenih. Takođe, bolest se može preneti putem odeće, obuće, preko radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Doktor Molnar je kao najvažniju činjenicu istakao da je za sada bitno prepoznati prvi slučaj, ukoliko se pojavi u Srbiji i da je najbitnije pravovremeno reagovanje u cilju sprečavanja daljeg širenja bolesti.

Bolest, za sada, nije registrovana u Srbiji

Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, istakao je da je cilj sastanka upoznavanje svih lokalnih samouprava sa posledicama koje ova bolest može prouzrokovati.

– Preventivno delovanje podižemo na jedan viši nivo, jer nam se približava momenat kada će afrička kuga biti i kod nas registrovana. Međutim, nadam se da ćemo svi zajedno na najadekvatniji način odreagovati u ranom prepoznavanju kako bi posledice bile što manje – istakao je Lukač.

Bolest za sada nije registrovana u Srbiji, ali je zato u zemljama u okruženju. S obzirom da je rumunska granica na svega 20-ak kilometara udaljena od ovog dela Srbije, opasnost postoji i zato je najbitnije prvi slučaj "uhvatiti" i preventivno delovati. Važnu ulogu u ovom problemu imaju lovci jer su najveći prenosioci divlje svinje. Sva stočarska gazdinstva moraju biti na oprezu, naročito sada u sezoni svinjokolja, jer se pre klanja svaka svinja mora iskontrolisati.

Ukoliko se bolest pojavi to bi bilo pogubno za stočni fond Srbije. Bolest je do sada registrovana i u Bugarskoj i Mađarskoj. Kako je zaključeno na sednici, važno je ukazati na biosigurnosne mere na farmama, upoznati lovce sa karakteristikama oboljenja i načinom širenja bolesti kod divljih svinja.

Na teritoriji Kikinde, uključujući privatna gazdinstva i industriju gaji se oko 100.000 svinja. Protiv afričke kuge ne postoji vakcina. Stopa smrtnosti kod životinja je velika što uzrokuje velike štete u stočarskom fondu.

Pročitajte OVDE kakav nam to egzodus preti.

Izvor: Telegraf
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koje opasnosti donosi afrička svinjska kuga?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA