Najnovije

ŠTA SE KRIJE IZA TRAMPOVE INICIJATIVE: Preuzimanjem pregovora Beograda i Prištine žele da postignu tri cilja!

Brojne izjave, pa sve “mekši” stavovovi kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, i na kraju pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućeno srpskom i kosovskom predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju bilo je “šlag na tortu” da se postavi legitimno pitanje: Šta SAD hoće?

Donald Tramp (Foto: Ria)

Sve ovo ne bi bilo toliko čudno da skoro da nema zvaničnika iz američke administracije koji se nije pozabavio ovim problemom koji je u poslednje vreme doveden do ozbiljne eskalacije, kada je Priština drastično povećala porez na robu iz Srbije i BiH, a nakon toga i formirala vojsku.

Sve to su javno propratili Amerikanci, a pišući Vučiću i Tačiju, Tramp je javnost naterao da se upita, žele li SAD da preuzmu ulogu Evropske unije u posrednovanju dijalogom, ili ipak imaju neke druge namere. Po sagovornicima Blica, tri su cilja koja bi postigli: rešavanje pitanja Kosova, "preskočili" bi EU i, verovatno najvažnije - izbacili bi Rusiju iz igre na Balkanu.

Dok jedni smatraju da je razlog ubrzanje dijaloga, dotle diplomatski izvori “Blica” navode da bi razlog mogla da bude Rusija, odnosno njen uticaj na Balkanu.

- Važno im je da dođe do dogovora, jer bi on značio ogroman korak Srbije ka EU, pošto je za nju rešavanje ovog problema jedna od stvari koja je ključna u daljem nastavku evrointegracija. Kada se to desi, šta god da bude rešenje, to će za SAD biti signal da se ruski uticaj smanjuje, ali i otvara put ka eventualnoj saradnji sa NATO. Jasno im je da se EU naredne godine neće previše baviti Balkanom, jer joj predstoje izbori, pa konstituisanje organa, tako da će sve to da potraje, što otvara prostor za delovanje Rusije, što se Americi ne dopada, naprotiv - priča izvor koji navodi da bi ovo mogao da bude jedan od razloga za pojačano interesovanje Amerike za rešavanje statusa Kosova.

Po njegovom sudu, nije cilj izbaciti Evropsku uniju iz dijaloga, već ubrzati stvari, a ruski uticaj je glavni razlog jer “kada izbacite Rusiju iz Srbije, nje više na Balkanu nigde neće biti”.

Sličnog stava je i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja kaže da interesovanje Amerike, pa ni Trampovo pismo u kome ohrabruje da se dođe do rešenja i smatra da je ono veoma blizu, ne treba da iznenađuju, “naročito imajući u vidu pojačane aktivnosti SAD kada je reč i o Grčkoj, Makedoniji, a nadam se i BiH”.

- Mislim da SAD žele da ubrzaju priču, za šta imaju naklonost EU. Ne bi to shvatila kao “izbacivanje” Unije, tim pre što je većina evropskih zemalja u NATO, a svi znamo da je NATO i SAD. Dobro je i to što EU u uključivanju SAD ne vide prepreku već podsticaj - navodi Milićeva.

Kako kaže, ako Srbija ima nameru da napravi kompromis, a da je to ne ugrozi na evropskom putu, bolje je i za nju samu da ima Ameriku kao partnera u tome, a odlično bi bilo i da se Rusija sa tim saglasi.

- Vidim i da je Aleksandar Vučić blago optimističan kada je reč o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovoj poseti Srbiji, ali i reakciji Rusije na ova poslednja dešavanja - navodi Milićeva.

Ona kaže i da Srbija sada treba da obrati pažnju i na reakcije novog američkog Kongresa i da, ako želi naklonost SAD, “treba da prestane da radi stvari koje bi odnose narušile, poput uvoza ruskih helikoptera”. Kao je navela, SAD ne žele da izbace nikoga iz dijaloga, jer su u njega svo vreme uključene u smislu podržavanja procesa evrointegracija.

- Jasno je da Amerika ne može da glasa za bilo šta u Uniji, ali može da oteža priču, a za nas je najvažnije da se evrointegracije ne prekinu. Ja bi sve ovo pre shvatila kao transatlanstki NATO okvir, bezbednosni, u kome SAD žele da budu faktor ubrzanja ali i bezbednosni faktor - priča ona, i navodi da bi sledeći korak Srbije trebalo da bude predstavljanje okvira kako bi normalizacija odnosa sa Prištinom trebala da izgleda, i da bi EU i NATO trebalo da prepusti dalje dogovore sa Rusijom “čije interese mi ne možemo ni da vidimo”.

Pokretanje dijaloga, a ne zamena EU u tom procesu, to je interes Amerike, smatra britanski novinar i analitičar Tim DŽuda. Ipak, kaže, “sa takvom promenom ljudi u vrhu američke administracije, ona izgleda prilično nestabilo, pa je teško tačno znati i šta je njihovo mišljenje”.

Na pitanje da li misli da bi, u slučaju ozbiljnijeg uključivanja Amerike u ceo proces Srbija mogla da zatraži da se u njegfa uključi i Rusija, DŽuda objašnjava da je njen cilj da se region održi nestabilnim.

- Interesantno je kako žele da probleme održe u životu, a nijedan, čak ni u svom komšiluku, nisu rešili, od Gruzije preko Moldavije, Jermenije do Ukrajine. Stvarno bi bilo glupo misliti da Rusija ima interes za rešavanje problema i u Srbiji - ističe DŽuda.

Šta god da je razlog, zvanična Priština se raduje, a njenoi zvaničnici najavljuju da od januara 2019. godine pa do kasnog proleća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će biti uključene i SAD. Sa druge strane, srpske vlasti navode da bi bilo dobro da postoji sporazum, ali da on nije ni blizu, i da bi, u slučaju da se u dijalog uključe SAD, Srbija pozvala Rusiju da učini isto.

Pročitajte OVDE kakva je to nova ucena iz EU.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tramp, Netanijahu i mi.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA