Najnovije

KAKO NATO KAŽE: Crnogorski vojnici "pod obavezno" moraju da učestvuju u misijama Alijanse!

Vlada Crne Gore usvojila je izmene Zakona o upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Tako će ubuduće crnogorski vojnici "pod obavezno" morati da učestvuju u NATO misijama širom sveta, dok je do sada to bilo na dobrovoljnoj osnovi.

Crnogorska vojska (Foto: vojska. me)

- Ovo je još jedan u nizu dokaza da je NATO anektirao Crnu Goru - smatra dr Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta. - Ulaskom u ovu vojnu alijansu Crna Gora se više ne pita sama sa sobom. U kampanji za članstvo u NATO vlast je širila priču da nam predstoji ekonomski procvat, investiciona ulaganja, priliv turista, ali kako od toga nema ništa, NATO će od sada angažovati naše vojnike na ratišta po belom svetu. I gomilati godišnje milionske troškove, što je iz njihovog ugla posmatrano sasvim normalnom, jer ista pravila važe i za druge članice.

Sagovornik ukazuje da je jedina svrha postojanja NATO - vođenje ratova.

- Meta je naša vekovna pravoslavna zaštitnica Rusija - dodaje Bulajić, podsećajući da članstvo Crne Gore u NATO nije nacionalni cilj, jer se za to narod nije pitao. - Vlast je izbegla održavanje referenduma o ulasku u NATO jer je bila sigurna da građani ne bi pristali da njihova država postane deo tog vojnog saveza. Sada se Crna Gora protiv volje njenih građana našla u NATO, a kao što vidimo Vlada Crne Gore se ne može suprotstaviti nijednoj odluci Alijanse. Sutra ako odluče da podignu dve vojne baze u Crnoj Gori - to će se desiti. Izgubljena je suverenost, ostali smo bez integriteta. Sve što NATO naredi Vlada CG će bespogovorno ispunjavati. Često puta u skupštinskim replikama sa našim poslaničkim klubom poslanici iz redova vladajuće većine slali su poruke da Crna Gora nikada više neće slati svoje vojnike da ginu za tuđe interese, misleći na Mojkovac. A šta je ovo sad? Čije interese Crna Gora danas brani u Avganistanu, sutra Iraku.

Kontrola vazdušnog prostora

Crnogorsko nebo je od juna pod zaštitom vazduhoplovnih snaga NATO. Tri grčka i dva italijanska presretača, u saradnji sa vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeli su redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom, spremni da ga u svakom trenutku, ako zatreba, zaštite. Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je ta misija jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO. Navode da je, imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora dobila od saveznika podršku u zaštiti svog neba koja je neborbenog karaktera.

Vojska bez Srba

Strahinja Bulajić podseća da su svi vojnici koji su bili angažovani pod ugovorom, a nacionalno se izjašnjavali kao Srbi ili opozicionari, ostali bez posla u Vojsci Crne Gore.

- Misle li nadležni da će se iko od Srba prijaviti da dobrovoljno služi vojni rok? To neće biti više Vojska Crne Gore, već crnogorska vojska - kategoričan je Bulajić.

Pročitajte OVDE sve o tajnom spisku šiptarskih špijuna.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA