Najnovije

AMFILOHIJE, SVAKA TI JE KAO U NJEGOŠA: Mitropolija crnogorsko-primorska žestoko udarila na Milogorce!

Crna Gora treću godinu zaredom nastavlja progon više od 70 sveštenika, monaha i monahinja, kao i članova svešteničkih porodica, pa i dece, a da za to ne postoji ni jedan pravno valjan razlog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Amfilohije Radović (Foto: Jutjub)

Mitropolija je upozorila da su i protekle godine u toj državi izazivane i podsticane podele do, kako se navodi, bratoubilaštva. Crnogorski MUP ni ove, kao ni prethodne dve godine, nije odobrio produženje njihovog privremenog boravka, pa sveštenstvo i monaštvo Mitropolije apeluje na MUP da i dalje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što se svuda u svetu uredno to učini.

Sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske okupili su se na redovnom godišnjem skupu, koji je započet Svetom arhijerejskom liturgijom, koju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom.

Mitropolit je potom predočio izvestaj o svom arhipastirskom služenju i misiji Mitropolije u protekloj godini.

Konstatovano je, kako se navodi da se gomilaju brojni društveni, a posebno moralni problemi u, kako se navodi, našem narodu, te da je neophodno da svi odgovorni društveni subjekti, a posebno nosioci državne vlasti, posebnu pažnju posvete moralnoj obnovi savremenog čoveka, a posebno ugrožene omladine i gotovo razorene porodice.

- Od posebne je važnosti da državni organi što pre uključe sve relevantne društvene subjekte kako bi se zaustavio demografski i moralni sunovrat društva - navodi se u saopštenju. 

Posebna pažnja je, dodaje se, posvećena daljoj misiji i položaju Mitropolije i ostalih eparhija Crkve u Crnoj Gori.

- I pored brojnih nerešenih pitanja i izazvanih problema, širom Crne Gore se, na svakom koraku, uočava neupitna privrženost vernog pravoslavnog naroda Božjeg svojoj Crkvi, a tu činjenicu već godinama konstatuju i relevatne institucije koje ispituju javno mišljenje - navodi se dalje u saopštenju.

Ukazuje se da su u protekloj godini i dalje veštački izazivane i podsticane podele, te dodaje da se, kako se navodi, "može slobodno reći da opasni i opaki duh bratoubilaštva i dalje postoji u Crnoj Gori". 

Sveštenstvo i monaštvo Mitropllije ukazuje da je u tom smislu dužno da, i pored postojanja brojnih današnjih razlika, pozovu sve na obnovu bratske ljubavi, praštanje i pomirenje, uz poštovanje svačijeg prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Istaknuto je i da pitanje izrade i donošenja budućeg Zakona o pravnom položaju Crkve i verskih zajednica je predstavljalo pitanje kojim je manipulisano i tokom ove godine kako bi se nastavljala anticrkvena kampanja koja, u manjoj ili većoj meri, putem pojedinih medija traje od 1945. godine do danas. 

Podseća se da su u tom smislu pokretane čak i inicijative kojim je, protivno pravnom poretku, traženo oduzimanje imovine Crkve.  S druge strane, ukazuju sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske, više zabrinjava gotovo prekinuta komunikacija nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava sa Mitropolijom u pogledu neotuđivog prava predstavnika Crkve da, kao i svaki drugi subjekt, učestvuje u pripremi Nacrta zakona.

Neophodno je, ukazano je, da Crna Gora dobije kvalitetan, civilizovan i međunarodno-pravno validan Zakon kojim će se urediti način ostvarivanja pravo na slobodu veroispovijesti i pravni pravni položaj Crkve i verskih zajednica. Napominje se da Mitropolija i ovom prilikom javno iskazuje spremnost za uspostavljanje civilizovanog dijaloga sa Vladom Crne Gore radi učešća u pripremi budućeg zakona. 

Radikal napao Šormaza i Milićku zbog NATO-a. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amfilohije Radović o iskušenjima u Pravoslavnom svetu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA