Najnovije

Dačić objasnio Milu koliko nam je "žao" zbog rastanka: "Kamo sreće da se nikad nismo ni spajali!"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je u intervjuu za list "Dan" da bi za Srbe bilo lekovito da uđu u vlast u Crnoj Gori. Crna Gora, dodaje, treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom.

Dačić (Foto: Jutjub)

Komentarišući odnose između Crne Gore i Srbije, Dačić ističe da su oni stabilni.

- S naše strane, važno je da postoji dijalog. I imamo isti cilj, a to je Evropska unija i stabilnost regiona - kazao je Dačić.

Osvrnuo se na ocenu predsednika Mila Đukanovića da je u poslednjih godinu dana došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama Zagrebom, Prištinom, pa i sa Podgoricom.

- Ako se ne varam, to je rekao u intervjuu na vašem Javnom servisu. Nadam se da sam dobro interpretirao. Takođe je rekao da Crna Gora ne donosi antisrpske odluke, već odluke u sopstvenom interesu. Pretpostavljam crnogorskom. I to je lepo. Pa i Srbija donosi odluke u sopstvenom interesu. Treba li zbog toga da se izvinjavamo bilo kome? Drugo, u istom tom intervjuu, nagovestio je da smo mi odgovorni za "destrukciju Crne Gore", šta god to značilo. Niti je Srbija bilo kom državljaninu Crne Gore zabranila ulazak u Srbiju, niti od Srbije zavisi ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Dakle, zbilja je smešno - naveo je Dačić.

Srbija, ističe on, želi Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju i otvoreni su za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim.

- Ali, ne možemo prihvatiti ulogu dežurnog krivca za svačije probleme. Na kraju, Crna Gora treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom. Srećan put, kamo sreće da se nikad nismo ni spajali - poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ako neko treba da žali zbog 1918., onda je to Srbija, jer je u ratu izgubila 28 odsto stanovništva.

- Na koga se Crna Gora žali na Aleksandra Karađorđevića, polu-Crnogorca, unuka crnogorskog kralja Nikole Petrovića? Uostalom, i Karađorđevići su Petrovići koji su u Šumadiju došli sa crnogorsko-hercegovačkih brda. Jedan Šumadinac, Kruševljanin ili Topličanin nikad ne bi ukinuo Srbiju zarad Jugoslavije. I zašto bismo mi žalili zbog Crne Gore? I ranije smo bili dve države. Jedino što se nikad nije dešavalo da Crna Gora i Srbija budu u sukobu. To je ono što je tragično. Uostalom, i kralj Nikola, kad je uputio proglas narodu 1914. godine, napisao je “živelo naše milo srpstvo”. Nisam ja napisao to, nego on - kazao je Dačić.

Dalje navodi da su gusle i srpske i crnogorske.

- Ali još nikad nisam čuo nijednu guslarsku pesmu o sukobu Srbije i Crne Gore. I zato kad iz Crne Gore govore o velikosrpskoj agresiji, ja se uvek našalim i kažem da ja samo znam za velikocrnogorsku agresiju na rukovodeća mesta u Srbiji. Da zaključim, sve najbolje Crnoj Gori, ne interesuje nas šta rade, osim kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i položaj Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 odsto. To je suvereno pravo svake države. Sve to treba da radimo u međusobnom prijateljstvu”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, položaj Srba u Crnoj Gori važan je element u bilateralnim odnosima dve zemlje.

- Smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Inače, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, iako je činjenica da tokom razgovora naših zvaničnika prevodioci nisu potrebni. Takođe, Srbija smatra da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja lično verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Ali, sva ova pitanja mogu se rešiti dijalogom i deo su razgovora tokom susreta zvaničnika naše dve zemlje. Mislim da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo lekovito da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni”, ocenio je Dačić.

Kazao je i da Crna Gora treba da reši slučaj Branke Milić u okviru svojih institucija, a na Srbiji je da pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacijama.

- Ne zaboravite da je Srbija, kao i svaka druga država, dužna da pomogne svakom svom državljaninu koji od nje traži pomoć. Ta pomoć pripada i gospođi Milić. Nadam se da će nadležne institucije obe zemlje, uz saglasnost gospođe Milić, doći do obostrano prihvatljivog dogovora - istakao je Dačić.

Kurdi zvanično pozvali sirijsku armiju da ih zaštiti od Turaka! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić i Šešelj o Kosovu, Trampu i izjavama Albanaca

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA