Najnovije

Od hipersoničnih projektila do nuklearnih podmornica: Rusko oružje koje se uvodi u službu (VIDEO)

Moskva je završila testiranja sa svojim najnovijim hipersoničnim projektilom koji će ući u službu 2019. godine. Kako se datum približava, RT je izabrao nekoliko najsavremenijih oružja koja će uskoro unaprediti odbranu zemlje i odvraćanje.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru/ Jutjub)

Moderni projekti oružja mogu da uzmu decenije razvoja, i iz očiglednih razloga su obavijeni velom tajnovitosti. Predstavljamo pet ruskih oružja, za koje je sigurno da će ući u službu u roku od godinu dana.

"Avangard" hipersonični projektil

Hipersonični projketil "Avangard" uspešno je testiran u sredu i sa odgovarajućim raketama isporuka će biti izvršena strateškim trupama već sledeće godine. Očekuje se da će oružje postati i standardna bojeva glava za takođe novodolazeću interkontinentalnu balističku raketu "Sarmat".

"Avangard" i "Sarmat" su dva od pet sistema naoružanja o kojima je objavljeno u martu, kao odgovor Rusije na američki razvoj globalnog protiv-raketnog sistema.

"Kinžal" rakete

Raketa "Kinžal" ima najkraće vreme raspoređivanja. Hipersonični projektil koji se lansira iz vazduha navodno je izveden iz rakete koju ispaljuje sistem "Iskander-M" i zahteva posebnu platformu koja se brzo kreće, kao što je avion-presretač Mig-31K ili strateški bombarder Tu-22M3.

Novi "Beli labud"

Tu-160 nadzvučni strateški bombarder je prisutan još od 1980-ih godina, a rusko vazduhoplovstvo sada modernizuje svoju flotu u napredne "M" i "M2" varijante, a kasnije će ponovo pokrenuti serijsku proizvodnju novih Tu-160M2 u Kazanju. Novi „Beli labudovi“ dobijaju bolju opremu i novu oblogu trupa kako bi se smanjila detekcija radara.

Modernizovane podmornice klase "Jasen"

Sledeće godine, ruska mornarica će takođe dobiti svoju prvu modernizovanu nuklearnu podmornicu klase "Jasen", zamenu za stare sovjetske podmornice. Glavna podmornica ove klase je u upotrebi od 2014. godine, a je projekat modernizovan na osnovu njenih performansi. Prva podmornica klase "Jasen-M" - "Kazanj", završava testiranja, dok će druga - "Novosibirsk", biti stavljena u službu sledeće godine.

Nevidljive tehnologije za klasu "Borej"

Klasa "Borej-A" je još jedna napredna verzija moderne ruske podmornice, ali umesto krstarećih raketa i torpeda nosi nuklearne rakete dugog dometa. Postoje tri starije podmornice ove klase u službi, ali sledeće godine ruska mornarica dobija prvi modernizovani "Borej" - "Kneza Vladimira", koji je nečujan i udobniji za posadu.

Ruska vojska ima i druge ambiciozne planove ili projekte sa još nedokazanim mogućnostima, tako da projekti poput nuklearnog podvodnog drona "Posejdon" i laserski sistem "Peresvet" nisu ušli u top 5 listu. Ali, imati ih na umu bilo bi mudro.

SAD su potpuno nezaštićene od ruskog „Avangarda“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA